Lekari uspešno razdvojili sijamske blizance spojene glavom

Tim mađarskih lekara u Bangladešu uspešno je razdvojio sijamske blizance spojene glavom u operaciji koja je trajala čak 30 sati, saopštila je fondacija Akcija za bespomoćne ljude.
Lekari uspešno razdvojili sijamske blizance spojene glavom
Foto: Pixabay
Rizična intervencija osmišljena da odvoji mozak i lobanje trajala je duže od 30 sati i bila je uspešna - stanje blizanaca je stabilno, ali mogu se pojaviti komplikacije, navodi se u saopštenju Fondacije.
 
Operacija, koji je počela u četvrtak u zoru, odigrala se u Kombinovanoj vojnoj bolnici u Daki, a vodio ju je 35-očlani mađarski medicinski tim fondacije Akcija za bespomoćne ljude.
 
Fondacija je već sedam godina aktivna u Bangladešu, a proces razdvajanja blizanaca Rabeje i Rukaja počeo je još 2018. godine, kada su oni bili stari godinu i po danas. Mađarski tim je u potpunosti dizajnirao i izveo operativni sistem za razdvajanje pod nazivom "Operacija sloboda".
 
Prva faza bilo je endovaskularno odvajanje delova zajedničke cerebralne vene u 2018. godini, pod vođstvom dr Ištvana Hudaka, takođe u Daki.
 
Druga faza plastične hirurgije, implantacija i postepeno širenje specijalnog sistema implanata koji proširuje tkivo dizajniranog u Mađarskoj, odvijali su se u Budimpešti, pod vođstvom dr Gergelja Patakija. Treća faza bila je konačno razdvajanje, pod nazivom "Operacija sloboda", koju je vodio neurohirurg dr Andraš Čokai.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.