Nikolić: Alergije nisu samo kijavica koja se leči maramicom

Ana Nikolić iz Udruženja za alergije ocenila je u Danu uživo da u grupi od dvadesetoro dece, dvoje ima alergiju na hranu.
Nikolić: Alergije nisu samo kijavica koja se leči maramicom
Foto: Pixabay
"Najčešći alergeni su jaja, mleko, kikiriki i gluten. Alergija na gluten nije nova, nego lekari nisu znali da postave dijagnozu ranije", kaže.
 
Kako kaže Nikolić, sezona je alergija, a najveći problem je što je povećana koncentracija svih alergijskih čestica u vazduhu zbog produženog cvetanja.
 
"Neke biljke znaju čak i dva puta da procvetaju, ima dosta napuštenih gradilišta...", kaže ona.
 
Dodaje da je najgora ambrozija.
 
"Za ambroziju je problem i nedostatak kiseonika, što sve manje imamo šuma. Za nju pogoduje dosta ugljendioksida i toplota. Ona je zastupljena u gradskim sredinama", kaže Nikolić.
 
Kako kaže, svaka treća osoba ima inhalacionu alergiju.
 
"Najveći problem je što ljudi to ne suzbijaju. Prvi simptomi su suzne oči, rinitis... Ako se ne leči na vreme, može doći do sistemskih oboljenja", kaže.
 
Govoreći o alergiji na hranu, kaže da u grupi od dvadesetoro dece, dvoje ima alergiju na hranu.
 
"Najčešći alergeni su jaja, mleko, kikiriki i gluten. Alergija na gluten nije nova, nego lekari nisu znali da postave dijagnozu ranije", kaže.
 
Ističe da je alergija na gluten, celijakija, najčešći problem.
 
"Ranije je celijakija spadala u grupu retkih bolesti, sada nije. Gluten se stavlja svuda, u suhomesnate proizvode, kozmetiku, šminku...", kaže ona.
 
Navodi da te stvari nisu moda.
 
"Alergije nisu samo kijavica koja se leči maramicom, već je uhvatilo veliki zalet i sve više se otkriva dece i odraslih sa alergijama", kaže Ana Nikolić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).