Stariji se "truju" lekovima jer se testiranja organizuju na mlađim osobama

Starije osobe se "truju" lekovima, jer su stariji isključeni iz kliničkih ispitivanja, upozorio je nedavno šef britanske Nacionalne zdravstvene službe NHS.
Stariji se "truju" lekovima jer se testiranja organizuju na mlađim osobama
Foto: Pixabay
Ser Munir Pirmohamed rekao je da stariji pacijenti često ne mogu da prerade jake tablete, ali da im se istovremeno može propisati između deset i 20 različitih vrsta lekova. On smatra da je to dovelo do rizika od neželjenih efekata zbog međusobnog delovanja lekova.
 
"Većina lekova je testirana na mlađim osobama i testirana je na onima koji ne boluju od višestrukih bolesti. Često se 'truju' stariji zbog doza koje se koriste", rekao je on u odboru Doma lordova. To je uglavnom zato što, kako osoba stari, bubrežna funkcija opada, a tu je još prisutno i međusobno delovanje lekova.
 
"Veoma je lako propisati lekove, ali teško je zaustaviti lekove. Kada neko uzima 15 lekova, veoma je teško odlučiti sa kojim treba prestati", rekao je Pirmohamed, šef NHS-a i profesor molekularne i kliničke farmakologije na Univerzitetu Liverpul. Dodao je da je 6,5 odsto pacijenata u bolnicama primljeno zbog reakcije na lekove.
 
Profesor Majls Vitem iz Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja pozvao je na promenu propisa kako bi se osiguralo da farmaceutske kompanije uključuju starije osobe, kao i one koji uzimaju nekoliko lekova istovremeno, u svoja ispitivanja.
 
"Starije osobe su zanemarene u ovom slučaju. Osobe sa ozbiljnim srčanim problemima imaju uobičajenu starost od 85 godina, ali u kliničkim ispitivanjima prosečna starost je 65 godina i taj jaz je uobičajena pojava, bez obzira na bolest koja se posmatra. Dokazi koje dobijemo iz kliničkih ispitivanja zapravo u mnogim slučajevima nisu odgovarajući svrsi", rekao je profesor Vitem.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.