Sredstva za dezinfekciju ruku pomažu, ali nisu zamena za sapun i vodu

Pranje ruku sapunom i vodom i upotreba sredstava za dezinfekciju ruku su neophodne mere zaštite u borbi protiv virusa korona i virusa uopšte.
Sredstva za dezinfekciju ruku pomažu, ali nisu zamena za sapun i vodu
Foto: Pixabay
Upotreba sredstava za dezinfekciju je prva pomoć ako nemate pristup vodi i sapunu, a morate da operete ruke. Prema odredbama američke Uprave za hranu i lekove iz 2019. pod sredstvima za dezinfekciju podrazumevaju se ona koja kao aktivni sastojak sadrže etil-alkohol, izopropil-alkohol ili benzalkonijum hlorid.
 
Ostali sastojci nisu se pokazali efikasnim u uništavanju mikroba ili za to nema dovoljno dokaza.
 
Kako deluje sredstvo za dezinfekciju ruku?
 
Ključni sastojak u većini ovih proizvoda jeste alkohol. U hemijskom smislu, alkohol predstavlja organske molekule sastavljene od ugljenika, kiseonika i vodonika. Etanol je hemikalija koja se nalazi u alkoholnim pićima. Obično na nju pomislimo kada govorimo o alkoholu.  
 
Propanol i izopropanol  - izopropilni alkohol su takođe alkoholi i često se koriste za dezinfekciju jer su lako topivi u vodi, kao i etanol. Alkohol uništava agense koji prouzrokuju bolesti, odnosno patogene tako što razlaže proteine, polovi ćeliju ili joj poremeti metabolizam.
 
Rastvori sa svega 30 odsto alkohola u stanju su da donekle unište patogene.Sadržaj alkohola koji prelazi 60 odsto je nešto efikasniji, uništava širok spektar bakterija i virusa. Najdelotvorniji je, ipak, rastvor od 90 do 95 odsto sadržaja alkohola.
 
Još jedna od prednosti alkohola je ta da mu se bakterije ne mogu prilagoditi i postati otporne. Prema studiji rađenoj 2014. povišena koncentracija etanola bila je efikasnija u uklanjanju tri različite vrste bakterija koje izazivaju bolesti, nego što je to učinilo pranje ruku vodom i sapunom.
 
Kada alkohol ne deluje?
 
Alkohol ne deluje na pojedine mikrobe. Među njima je i norovirus, koji može izazvati dijareju opasnu po život, kao i parazit Cryptosporidium, koji prouzrokuje kriptosporidiozu, oblik crevne infekcije.
 
Sredstva za dezinfekciju, takođe, ne uklanjaju štetne hemikalije poput pesticida ili teških metala. Isto tako, ne deluju na veoma prljave ili masne ruke, zbog toga je primena sapuna i vode korisnija. Postoji nekolicina studija koje pokazuju da sredstva za dezinfekciju ruku koja umesto alkohola sadrže benzalkonijum hlorid kao aktivni sastojak mogu biti jednako ili, čak, delotvornija pri uklanjanju bakterija.
 
Ipak, nedostaje samostalno istraživanje koje će potkrepiti tvrdnju da je benzalkonijum bolji od alkohola. Pritom, benzalkonijum hlorid može da bude  štetan za pojedince, posebno ako je reč o većoj koncentraciji.
 
Prema saznanjima Centara za prevenciju i kontrolu bolesti u SAD-u, sredstva koja ne sadrže alkohol ne mogu da uklone veliki broj mikroba, već samo mogu da uspore njihovo razmnožavanje. Njihova preporuka je da bi sredstvo za dezinfekciju ruku trebalo da sadrži najmanje 60 odsto alkohola da bi bilo efikasno.
 
 
Da li sredstva za dezinfekciju imaju rok trajanja?
 
Nemaju rok trajanja, a ako je on naveden na ambalaži, onda taj datum označava do kada će sastojci biti sadržani u količini navedenoj na etiketi.
 
Najčešće nije poznato da li je datum na bočici određen proizvoljno ili se do njega došlo testiranjem. Iako bi proizvođači trebali da testiraju proizvod u tom pogledu, neki od njih to ne rade.
 
Da bi se obezbedila dugotrajnost alkohola u istoj koncentraciji, potrebno ga je držati ga u dobro zatvorenoj bočici na sobnoj temperaturi. Važno je napomenuti da alkohol lako ispari, do čega najčešce dolazi prilikom čestog otvaranja bočice. To dovodi do slabljenja njegove koncentracije u sredstvu za dezinfekciju.
 
Da li su ovakva sredstva štetna ili otrovna za ljude?
 
Alkohol se smatra sigurnim za korištenje u vidu antiseptika i uglavnom nije otrovan za kožu. Konstantna upotreba može dovesti do isušivanja ili blage iritacije. Ipak, ne bi trebalo preterivati jer oštećena koža otvara vrata infekcijama, što stvara dodatne probleme.
  • jelena

    26.03.2020 22:04
    prvenac rakija
    prvenac rakija sadrzi 96 posto alkohola,to je takozvani metil alkohol,a ti mislis verovatno na patoku koja je razblazena sa duplom dozom destilovane vode,i obicno sluzi za ciscenje povrsina,naocara npr.itd.
  • Ivana

    24.03.2020 14:05
    Nikako rakija!
    Rakija sadrzi znatno manji procenat alkohola i nije delotvoran ni meri koliko alkohol od 70-75%.
  • HK

    13.03.2020 00:40
    Ovo nije tačno da je najbolji alkohol preko 90%. Molim koristite naučne i proverene izvore. Za ove svrhe apsolutno se koristi i najbolji je oko 70 (70-75%).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.