Jod koristan u borbi protiv Covid-19

Jod u znatnoj meri utiče na stopu smrtnosti od Covida-19 među starijom generacijom, pokazuje istraživanje stručnjaka iz Nacionalnog reuma centra u Holandiji.
Jod koristan u borbi protiv Covid-19
Foto: Pixabay
Profesor dr R.H. Verhesen je analizirao podatke o broju žrtava u svetu čiji je uzrok Covid-19 i zaključio da količina unetog joda ima bitan uticaj na visinu smrtnosti kod najstarije populacije. 
 
"Epiedemiološki podaci pokazuju da trenutna pandemija Covid-19 kod Japanaca, koji su poznati po visokom unosu joda, ima veoma nisku stopu smrtnosti od Covid-19 u poređenju sa drugim zemljama, uprkos činjenici da Japan ima najstariju populaciju u svetu i da su nacionalne mere zatvaranja bile među najblažima", ističe profesor dr Verhesen.
 
Joda najviše ima u algama, morskoj ribi i kuhinskoj soli. Dnevni unos joda bi trebalo da iznosi od 1,5 do 2,4 miligrama po osobi.

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.