Novo istraživanje potvrdilo: hidroksilorokin nema nikakav efekat na virus korona

Veliko kliničko istraživanje koje je sproveo Univerzitet Vašington pokazalo je da je kod pacijenata koji uzimaju hidroksilorokin verovatnoća da obole od kovida-19 jednaka kao i kod onih koji ne uzimaju ništa, što je još jedan u moru dokaza da ovaj lek nema nikake efekte na koronavirus.
Novo istraživanje potvrdilo: hidroksilorokin nema nikakav efekat na virus korona
Foto: Pixabay
Gotovo 800 dobrovoljaca učestvovalo je u ispitivanju i svi su imali člana porodice ili blizak kontakt koji je bio pozitivan na koronavirus. Nasumično je određeno ko će od njih 14 dana dobijati hidroksilorokin, a ko placebo. 
 
Dobrovoljci su se testirali svaki dan. U grupi koja je primala dnevnu dozu hidroksilorokina zarazilo se 46 ljudi, a u drugoj koja je dobijala placebo 43. 
 
Istraživanjem nisu pronađeni dokazi na osnovu kojih hidroksilorokin ublažava simptome bolesti nakon izbijanja infekcije. 
 
"Mislim da su rezultati u skladu sa ranijim istraživanjima koja su pokazala da nema dokaza prema kojima hidroksilorokin ima klinički važan efekat na prevenciju ili lečenje kovida-19", rekla je dr Ruan Barnabas, koja je vodila istraživanje. 
 
I ranija su istraživanja pokazala da lek, izvorno namenjen lečenju malarije, nije bio od koristi pacijentima koji su zbog kovida-19 završili u bolnici, niti je sprečio zarazu kada se koristio kao profilaksa. 
 
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i američki Nacionalni zdravstveni institut (NIH) već su ranije suspendovali klinička ispitivanja ovog leka na kovid-19 jer se pokazao neefikasan. 
 
"Ovo je još jedno istraživanje koje potvrđuje da, jednostavno rečeno, hidroksilorokin nema nikakvu ulogu u prevenciji i lečenju kovida-19", zaključili su naučnici.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.