Ruski naučnik: Treba napraviti više vakcina protiv virusa korona

Stvaranje većeg broja vakcina za borbu protiv koronavirusa omogućiće odabir najprikladnijih za različite grupe stanovništva, izjavio je generalni direktor ruskog naučnog centra Čumakov Ajdar Išmuhametov u intervjuu za TAS.
Ruski naučnik: Treba napraviti više vakcina protiv virusa korona
Foto: Pixabay
Išmuhametov je primetio da je razvoj novih lekovitih preparata, a posebno vakcina, proces koji ne garantuje stopostotni uspeh. Statistički gledano, najviše jedan od nekoliko desetina preparata uspešno prođe put od laboratorijskog prototipa do široke upotrebe u medicinskoj praksi, kaže naučnik.
 
"Poznati su slučajevi kada su neki preparati zabranjeni za upotrebu nakon nekoliko godina kliničke prakse zbog rezultata dugoročnih ili retkih neželjenih efekata. Nije moguće to predvideti unapred i za sada postoji samo jedno rešenje - stvoriti razuman broj takozvanih konkurentnih kandidata, a tek onda odabrati optimalnog od njih", rekao je Išmuhametov.
 
Naučnik je istakao da se različite vakcine mogu koristiti za različite kategorije stanovništva.
 
"Zbog specifičnih svojstava vakcine, može se dogoditi da je neophodno da sve postoje u medicinskom arsenalu, ali da se koriste u različitim slučajevima za različite grupe stanovništva - za redovnu planiranu vakcinaciju velikih populacija, za izolaciju regije zaraza, za rizične grupe - lekare, vojsku, za decu itd. Nadamo se da će se i naša verzija vakcine uspešno pridružiti ovoj selekciji", rekao je generalni direktor.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.