SZO: Vakcine protiv kovida ne mogu same da obave posao

Najave nekoliko delotvornih vakcina protiv kovida-19 i optimizam koji ih prati ne bi smeli da umanje oprez jer vakcina neće uništiti virus, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).
SZO: Vakcine protiv kovida ne mogu same da obave posao
Foto: Pixabay
"Vakcina ne znači da će kovid nestati", rekao je zvaničnik SZO zadužen za vanredne situacije, Majk Rajan.
 
On je ocenio da vakcine "ne mogu same obaviti posao i da je dostignuta prelomna tačka krivulje pandemije".
 
Rajan je apelovao da i dalje svi lažu napore u suzbijanju kovida-19, a čelnica sektora SZO za upravljanje pandemijom Marija Van Kerkhove pozvala je sve da "zaista razmisle o tome kako će se ponašati tokom prestojećih božićnih i novogodišnjih praznika kako bi se ograničilo širenje korona virusa".
 
Ona je rekla da "odluke koje sada donesemo mogu za nas i našu porodicu značiti život ili smrt".
 
"Napredak vakcina daje nam svima podstrek i sada možemo da počnemo da vidimo svetlo na kraju tunela. Ipak, SZO je zabrinuta zbog rastuće percepcije da je pandemija prošla", rekao je direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus.
 
On je dodao da će pandemija preći još dug put i da će odluke građana i vlada odlučiti kada će ona biti okončana.
 
Tokom pandemije korona virusa u svetu je dosad zaraženo više od 65 miliona ljudi, a umrlo više od milion i po.
  • Podsetnik

    05.12.2020 07:51
    Ovde se svaki verski praznik svodi na isto: srbovanje, pucanje, poslanice o kosovu i srpstvu, isprazni rituali i ždranje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.