Karcinom dojke vodeći oblik te bolesti, češći od karcinoma pluća

Karcinom dojke prestigao je karcinom pluća kao najčešći oblik karcinoma na svetu, objavila je u Svetska zdravstvena organizacija (SZO).
Karcinom dojke vodeći oblik te bolesti, češći od karcinoma pluća
Foto: Pixabay
"Karcinom dojke sada je po prvi put najčešći oblik karcinoma na svetu", rekao je Andre Ilbavi, specijalista za karcinom pri SZO na brifingu UN uoči Svetskog dana borbe protiv karcinoma.
 
Karcinom pluća bio je najčešći oblik bolesti u proteklih dvadeset godina, ali sad je na drugom mestu, iza karcinoma dojke i ispred karcinoma debelog creva, rekao je Ilbavi. Procenjuje se da je prošle godine dijagnostikovano 2,3 miliona novih slučajeva karcinoma dojke, što je 11,7 odsto svih slučajeva karcinoma na svetu, saopštio je SZO.
 
"Među ženama, karcinom dojke je najčešće dijagnostikovani karcinom i vodeći uzrok smrti od karcinoma u svetu", dodaje se.
 
Ilbavi je istakao da gojaznost kod žena povećava rizik za karcinom dojke, ali i za ukupan broj slučajeva karcinoma. Porastom globalne populacije i očekivanim povećanjem životnog veka, očekuje se da će karcinomi postati sve češći i do 2040. godine porasti na oko 30 miliona novih slučajeva u odnosu na 19,3 miliona u 2020, dodao je Ilbavi.
 
SZO je upozorio da je trećina smrtnih slučajeva od karcinoma posledica pušenja, visokog indeksa telesne mase, premalog unosa voća i povrća, nedostatka fizičke aktivnosti i ispijanja alkohola.
 
Pandemija koronavirusa remeti lečenje karcinoma u otprilike polovini zemalja koje su bile obuhvaćene istraživanjem, rekao je Ilbavi i ukazao na zakasnele dijagnoze, zdravstvene radnike pod ekstremnim stresom, i uticaj koronavirusa na istraživanja karcinoma.
  • Eto

    02.02.2021 20:13
    Ceo svet ne puši
    Ceo svet izbegava duvan, a mi? Karcinom pluća je kod nas sve češći kod žena, a kod muškaraca odavno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).