EMA istražuje da li vakcina "Džonson i Džonson" izaziva ugruške

Evropski regulatori istražuju da li vakcina američke kompanije "Džonson i Džonson" protiv kovida19 izaziva neobične krvne ugruške slične onima koje izaziva vakcina Astrazeneke.
EMA istražuje da li vakcina "Džonson i Džonson" izaziva ugruške
Foto: Pixabay
Ove nedelje, Evropska agencija za lekove (EMA) navela je moguću vezu između vakcine Astrazeneke i retkog poremećaja zgrušavanja krvi.
 
Za izradu vakcine "Džonson i Džonson" korišćena je slična tehnologija, što postavlja pitanja o mogućnosti sličnih nuspojava.
 
EMA navodi da istražuje izveštaje o neobičnim ugrušcima, jedan u studiji "Džonson i Džonson", a drugi tokom američkog uvođenja ove vakcine, prenosi AP.
 
Pre davanja odobrenja za upotrebu "Džonson i Džonsonu" u SAD, Uprava za hranu i lekove istražila je ugrušak koji se dogodio tokom testiranja. U to vreme FDA je saopštila da će nadgledati bilo kakve moguće nuspojave jer se vakcina koristi.
 
Ove nedelje, evropski regulatori rekli su da su postojala tri dodatna američka izveštaja o ugrušcima sa "nekim sličnostima" među skoro pet miliona osoba koje su primile vakcinu.
 
EMA je ponovila da nije jasno da li je mali broj "Džonson i Džonson" izveštaja povezan sa vakcinom, za koju se očekuje da će se pojaviti u Evropi za nekoliko nedelja.
 
U saopšenju od petka, "Džonson i Džonson" navodi da "nije utvrđena jasna uzročno-posledična veza između ovih retkih događaja" i vakcina, ali da je nastavila da sarađuje ​​sa regulatorima na proceni podataka.
  • Miki

    11.04.2021 08:21
    Ko tu laže?
    Pa i za Sputnjik je korišćena, kako vi kažete'', ista tehnologija. Sve tri vakcine su razvjene na istoj osnovi. Samo što je za AstraZenecu vršeno daleko najobimnije ispitivanje. Zato se jedino kod nje vrši revakcinacija na 12 nedelja. Ako ona izaziva ove probleme teško je verovati da ove druge dve ne stvaraju iste. Ili je cela priča prenaduvana zato što je AstraZeneca zbog daleko najjeftinija (ne zbog najmanjih troškova proizvodnje), već zato što je visina cene bila limitirana zahtevima Oksfordskog tima koji je istu razvijao, pa je tako sprečeno ''pumpanje'' cene?! Niko više ne pominje one mrtve o kojima se pisalo kada je počela vakcinacija Fajzerovom vakcinom?! Da li su to bile lažne vesti, ili je u pitanju nešto drugo?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.