Naučnici otkrili korona virus koji je 2017. prešao sa psa na čoveka

Stručnjaci sa Djuk univerziteta u SAD smatraju da su ustanovili da je korona virus sa psa prešao na čoveka još 2017. godine.
Naučnici otkrili korona virus koji je 2017. prešao sa psa na čoveka
Foto: Pixabay
Kada je počelo širenje korona virusa svetom, profesor Gregori Grej sa Instituta za globalno zdravlje univerziteta Djuk u saradnji sa svojim doktorantom u laboratoriji je počeo da razvija test na korona virus, koji će obuhvatiti sve njegove vrste i tako doprineti suzbijanju neke naredne pandemije.
 
Prvenstvena zamisao je bila da se alat, kada njegova preciznost bude verifikovana, koristi za pretraživanje uzoraka ljudskih testova na korona virus kako bi se otkrili znaci ove vrste virusa koji su možda potekli od životinja. 
 
Grej i njegove kolege ustanovili su da je pseći korona virus bio prisutan u grupi dece koja je primljena u malezijske bolnice zbog upale pluća još 2017. i 2018. godine. 
 
Stručnjaci sa Djuka smatraju da je njihovu bolest prouzrokovao virus koji je na njih prešao sa pasa, ali to nisu uspeli u potpunosti da dokažu.
 
Pseći korona virus verovatno ne cirkuliše među ljudima
 
Profesor Grej smatra da je, s obzirom na sam genetski sastav ovog virusa, malo verovatno da on trenutno cirkuliše među ljudima.
 
"Mi zagovaramo širu primenu testova koji obuhvataju sve vrste virusa, a sve to radimo da bismo pronašli pet različitih porodica virusa koje su, po našem mišljenju, najproblematičnije za širenje epidemije među ljudima", priča Grej za AFP. 
 
On dodaje i da je ključna poruka da se ovakve stvari verovatno događaju svuda u svetu, dakle, gde god su ljudi u intenzivnom i čestom kontaktu sa životinjama, ali stručnjaci ne uspevaju da otkriju sve takve slučajeve.
 
"Smatram da takve pojave treba proučavati, jer, ukoliko uspemo da ih otkrijemo dovoljno rano, te i shvatimo kako ti virusi utiču na čoveka kao domaćina, moći ćemo da ih eliminišemo pre nego što prerastu u okvir pandemije", smatra epidemiolog Grej.
 
Mnogi naučnici veruju da je SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje kovid-19, takođe životinjskog porekla. Premda još uvek postoji niz nepoznanica, činjenica da je otkriven novi virus korona koji može da pređe sa životinja na ljude, zabrinjava naučnike.
 
Grej je od kineskog doktoranta Lisana Zijua zatražio da razvije sveobuhvatan test na korona virus, što je njemu uspelo. Otkrio je gde se preklapaju genetske sekvence različitih članova porodice korona virusa. 
 
Istraživanje sprovedeno nad pacijentima u Maleziji
 
Testovi su sprovedeni nad obolelima od upale pluća u bolnici u Saravaku u Maleziji u osam od 301 uzorka otkrili su pseći korona virus. 
 
Budući da je otkriće bilo iznenađujuće, zatražili su potvrdu od Anastasije Vlasove sa Univerziteta Ohajo, koja je jedan od najpoznatijih američkih virusologa i koja je uspela da uzgoji više takvih virusa i izdvoji njihov celokupan genom. 
 
Utvrđeno je da je virus, koji su nazvali CCoV-HuPn-2018, uglavnom psećeg porekla, ali u njemu su se nalazile i mačije i svinjske komponente.
 
Otkrivene su mutacije koje mogu da se prilagode prenosu među ljudima, ali nije poznato koliko bi ta evolucija mogla da traje. 
 
"Ta evolucija može da traje decenijama, ali možda je uopšte ni ne bude. Svi pacijenti iz Saravaka uspešno su se oporavili od upale pluća. Bez obzira na to, čim vas neko primi u bolnicu zbog upale pluća, znači da je reč o težem obliku bolesti", tvrdi Grej. 
 
On dodaje i da se čini da propuštaju veliku priliku. Kako kaže, kad bi mogli da uspostave nadzor nad radnicima u svinjogojstvu i stočarstvu, bili bi iznenađeni sa čim se sve njihov imuni sistem borio.
 
Virusologinja Vlasova smatra da naučnici u ovom trenutku ne smatraju da postoji mogućnost da ovaj virus prouzrokuje novu pandemiju, ali oni kao naučnici žele da privuku pažnju na istraživanje prenosa korona virusa sa životinja na ljude jer je ono vrlo često, a do sada mu se nije poklonilo dovoljno pažnje.
 
Rezultati studije objavljeni su u stručnom časopisu Clinical Infectious Diseases.  
  • Y

    25.05.2021 08:50
    X
    Naravno! Ljube ih u usta i spavaju sa psima. Bolesno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.