SZO upozorava na e-cigarete i traži stroge propise

Elektronske cigarete i ostali slični proizvodi opasni su za zdravlje i njihovu upotrebu bi trebalo regulisati, upozorio je SZO.
SZO upozorava na e-cigarete i traži stroge propise
Foto: Pixabay
Navode da je to potrebno da bi se u samom začetku duvanskoj industriji onemogućilo "vrbovanje" potencijalnih kupaca.
 
"Nikotin izaziva snažnu zavisnost, a jednako su opasni i elektronski inhalatori nikotina, pa bi stoga njihovu upotrebu trebalo bolje regulisati", rekao je šef UN agencije Tedros Adhanom Gebreesus, koji je objavio novi izveštaj o borbi protiv pušenja.
 
U izveštaju piše da proizvođači ovakvih proizvoda, čija se paleta i dalje proširuje, često za cilj imaju decu i adolescente koje privlače raznih ukusi, u izveštaju stoji da ih je čak 16.000.
 
Majkl Blumberg, milijarder i bivši gradonačelnik Njujorka koji je već duže vreme angažovan u borbi protiv pušenja, osudio je taktiku duvanskih kompanija.
 
"S obzirom na primećeni pad prodaje cigareta, duvanske kompanije agresivno promovišu nove proizvode poput e-cigareta ili sličnih duvanskih proizvoda i lobiraju kod vlada, tražeći od njih ograničenja postojećih propisa. Njihov cilj je jednostavan: pridobiti novu generaciju zavisnika o nikotinu, a mi im to ne možemo dopustiti", navodi Blumberg.
 
Zbog toga šef SZO veruje da bi u zemljama u kojima ti proizvodi nisu zabranjeni "vlade trebalo da usvoje odgovarajuće mere kako bi zaštitile svoje stanovništvo od opasnosti koje im prete od elektronskih cigareta i da bi sprečile njihovu upotrebu među decom, adolescentima i ostalim zdravstveno osetljivim grupama".
 
Po izveštaju UN agencije, upotreba e-cigareta zabranjena je u 32 zemlje, a 79 ih je usvojilo bar jednu meru koja se odnosi na ograničenje njihove upotrebe, poput zabrane oglašavanja.
  • posle

    28.07.2021 23:14
    svega
    a posebno što su bukvalno sve činili da se otkrije istina o kineskom poreklu kovida oni za mene zauvek ostaju"Svetska Zločinačka Organizacija"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.