Ovo su najčešći simptomi zaraze kod onih koji su se vakcinisali

Kako se situacija s covidom19 razvija, odnosno kako virus evoluira, menjaju se i simptomi koje ova bolest izaziva kod ljudi.
Ovo su najčešći simptomi zaraze kod onih koji su se vakcinisali
Foto: 021.rs
Gubitak mirisa, na primer, nekad je bio jedan od značajnih pokazatelja zaraze virusom korona, ali je sada tek deveti najčešći simptom kod onih koji imaju infekciju (i koji nisu vakcinisani).
 
Postoje razlike i u tome kako se bolest manifestuje kod onih koji su primili jednu ili obe doze vakcine, pokazalo je britansko istraživanje ZOE COVID-19. Iako postoje sličnosti u simptomima između onih koji su se vakcinisali i onih koji nisu, postoje i neke razlike.
 
Simptomi kod onih koji se nisu vakcinisali:
 
Prema studiji, ovo su trenutno najčešći simptomi prilikom zaraze kovidom kod onih koji se nisu vakcinisali:
 
1) glavobolja
 
2) grlobolja
 
3) curenje iz nosa
 
4) temperatura
 
5) stalni kašalj.
 
Dakle, gubitak mirisa više se ne nalazi među prvih pet najčešćih simptoma. 
 
Simptomi kod onih koji su primili jednu dozu vakcine:
 
1) glavobolja
 
2) curenje iz nosa
 
3) grlobolja
 
4) kijanje
 
5) stalni kašalj.
 
Simptomi kod onih koji su primili obe doze vakcine:
 
1) glavobolja
 
2) curenje iz nosa
 
3) kijanje
 
4) grlobolja
 
5) gubitak mirisa.
 
Treba napomenuti da je ustanovljeno kako su simptomi kod onih koji su primili obe doze vakcine kraće trajali, odnosno da su imali manje ozbiljne simptome bolesti.
 
"Postoji nekoliko razloga zbog kojih se simptomi mogu menjati. Na primer, sada velik broj slučajeva zaraze čine mlađi ljudi, za koje znamo da imaju slabije simptome. Takođe, oni koji su vakcinisani imaju manje teške simptome", navode naučnici koji su radili na istraživanju.
  • Lavica

    03.08.2021 16:59
    Sa i bez vakcine mogu biti kliconoše bolesti. Čemu testovi i vakcine?
  • dragutin

    02.08.2021 12:38
    Ludilo. Pa ovo su simptomi i obicne prehlade. ja prelezao u januaru februaru koronu, onu pravu, 7 dana temp, gubitak skroz culo mirisa. SAda ispada da sam ponovo dobio, jel sam posle par dana na moru dobio kasalj, glavobolju, kijavicu, curenje iz nosa, ali nakon tri dana sve ok. Pa sta su onda vise simptomi prehlade, ako ovo vec nisu?
  • Bili

    02.08.2021 12:31
    Revakcina
    Разболео сам се два дана по ревакцини, два дана 39,5, два дана 38 и два дана 37, и кашаљ, напади кашља који су трајали по минут, два, све укупно три недеље

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.