Imunolog: Nemojte uopšte da merite antitela u krvi

Antitela su samo jedan vid odbrane od koronavirusa i na osnovu njihove količine ne može se tačno odrediti da li smo imuni ili ne, izjavio je za RTS imunolog Miloš Marković sa Medicinskog fakulteta.
Imunolog: Nemojte uopšte da merite antitela u krvi
Foto: 021
On je pozvao ljude da se vakcinišu i da ne mere količinu antitela.
 
"Antitela su samo jedan vid odbrane, svaka infekcija pokreće T-limfocite, mi pravimo i neke memorijske ćelije koje dugo žive i pamte i koje, kada ponovo sretnu virus, bolje odreaguju i zaštite nas", objasnio je profesor Marković za RTS.
 
To je, kako kaže, imunološka memorija i na osnovu toga mi imamo imunitet kada preležimo infekciju i posle vakcine.
 
Jedina antitela, ističe, koja daju neku jasniju informaciju su neutrališuća antitela, čiju količinu mogu da rade samo specijalizovane laboratorije.
 
"Ma šta vi merili u bilo kojoj laboratoriji, vi nećete izmeriti nijedan parametar da li ste imuni ili niste. Čak i da uradite taj test, mi ne znamo koji je nivo zaštite i moja poruka je jasna - nemojte uopšte da merite antitela", rekao je on.
  • 9

    27.10.2021 16:18
    Rado bih ti imunolože
    popravio veš mašinu , ali nemoj je uključivati
    jedno 5 dana
    , a ako slučajno ne proradi nemoj me ponovo
    zvati. Budi zahvalan što sam ti došao i obavezno
    potpiši da me nećeš tužiti za iznos od 500E
    za popravku.
    Ko razume shvatiće .

    A moderatoru: stisni pa objavi.
  • KoLektor

    27.10.2021 15:45
    Ako je suditi po komentarima, "antivakseri" misle da je i pravopis nametnuo "neko od gore" kako bi sputao slobodu izražavanja. Pravila se drže "ovce" a slobodni pišu kako hoće! Šta su čitali ako iz te stručne "lektire" spontano nisu usvojili bar osnove pravopisa?
  • Rango

    27.10.2021 13:43
    ako sam išta ukapirao..
    antitela ne vrede ništa,vakcina je najbolja stvar ali ona ne garantuje ništa...potrebno se vakcinisati više puta..za sad je dovoljno tri puta a posle ćemo videti...ako si vakcinisan ne znači da si imun..da se nećeš zaraziti ili da nećeš moći preneti..postoji nekoliko proizvođača i svaka vakcina je najbolja ali ..u stvari ja ništa nisam razumeo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).

Naučnici: Menopauza nije bolest

Menopauza nije bolest uprkos brojnim diskursima u zapadnim zemljama koji navode žene da misle drugačije, rekla je grupa stručnjaka u članku u časopisu "The Lancet".