Kako znati da li ste zaraženi omikronom?

Naučni časopis "British Medical Journal" objavio je koji su najčešći simptomi zaraze omikronom.
Kako znati da li ste zaraženi omikronom?
Foto: Pixabay
Podaci o najčešće prijavljenim simptomima omikrona prikupljeni su u studiji koju je sprovela zdravstvena kompanija Zoe u saradnji s londonskim Kraljevim koledžom.
Pet najčešće prijavljenih simptoma su:
- curenje nosa,
- glavobolja,
- umor (i blaži i teži),
- kijanje,
- grlobolja.
 
Inicijalna analiza sprovedena je na potvrđenim slučajevima omikrona u Londonu. Glavni grad Velike Britanije odabran je zbog veće prisutnosti omikrona nego u drugim delovima Ujedinjenog Kraljevstva.
 
Koji su još simptomi na popisu?
 
Na popisu simptoma koje je objavila britanska vlada su i povišena temperatura, kašalj i gubitak čula mirisa i ukusa, što su bili najčešći simptomi izvorne alfa varijante korone.
 
Kako bi uporedili simptome delte i omikrona, uzeti su podaci o simptomima delte iz nedelje kad je taj soj bio dominantan i upoređeni su sa najnovijim podacima. Inicijalna analiza nije pokazala jasne razlike u ranim simptomima delte i omikrona (tri dana nakon testiranja).
  • Voldi

    19.12.2021 07:59
    Umor?
    Pa ja sam onda zaražen već 15 godina!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.