Studija: Ovo je najgora hrana za dečji mozak

Ishrana ima važnu ulogu u fizičkom, ali i u mentalnom razvoju deteta, kao i u ponašanju.
Studija: Ovo je najgora hrana za dečji mozak
Foto: Pixabay
Prema izveštaju za 2020. objavljenom u "The Lancet: Child & Adolescent Health", apsolutno najgora vrsta hrane za mozak vašeg deteta je brza hrana. 
Istraživači sa Univerziteta "Western" pregledali su više od 100 različitih studija da bi doneli zaključak. Studije koje su proučavali istraživale su kako loš izbor hrane može uticati na decu i mozak adolescenata, piše Eat This.
Izveštaj je pokazao da deca i tinejdžeri konzumiraju veoma velike količine kalorične nezdrave hrane, što negativno utiče na razvoj njihovog mozga. To je uglavnom zato što mozak adolescenata još uvek razvija svoj frontalni režanj, deo mozga koji je odgovoran za pamćenje, pažnju i kontrolu impulsa.
 
Prema studiji, dejstvo brze hrane na razvoj frontalnog režnja može negativno uticati na sposobnost deteta da samoreguliše svoj izbor hrane.
 
Ovaj izveštaj takođe naglašava da veća konzumacija brze hrane dovodi do nezdravih izbora ishrane kasnije u životu, što može doprineti gojaznosti.
 
Studija iz socijalne psihijatrije i psihijatrijske epidemiologije otkrila je da je loš kvalitet ishrane adolescenata takođe povezan s većim slučajevima depresije. A nova studija sa Univerziteta "Džordžija" pokazala je da povećana konzumacija dodatog šećera u detinjstvu može dovesti do oštećenja pamćenja u odraslom dobu. Međutim, ova studija je sprovedena na miševima, tako da je potrebno još istraživanja.
 
Recenzija iz 2017. godine navodi da zdrava ishrana za razvoj deteta uključuje obilje proteina, ugljeno-hidrata (ne rafiniranih), zdravih masti, gvožđa, vitamina A, C i D i vitamina B.
 
"Medical News Today" predlaže da detetu nudite hranu poput lisnatog povrća, grčkog jogurta, masne ribe i jaja. Navedene namirnice smatraju se delom zdrave ishrane za mozak deteta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.