Da li je dobra ideja odgajati dete na veganskoj ishrani?

Podaci iz Ujedinjenog Kraljevstva sugerišu da raste broj ljudi koji usvajaju vegansku ili vegetarijansku ishranu.
Da li je dobra ideja odgajati dete na veganskoj ishrani?
Foto: Pixabay
Istraživanje koje je objavilo "The Vegan Society" u maju 2021. otkrilo je da je jedna od pet osoba smanjila konzumaciju mesa u prethodnih 12 meseci.
Nešto više od trećine, 35 odsto, reklo je da su motivisani zdravstvenim problemima, dok je još 30 odsto izjavilo da im je životna sredina najveća briga. Osim toga, svaki četvrti je rekao da su pitanja prava životinja njihova primarna motivacija.
Međutim, kada su deca u pitanju, da li je dobra ideja sprovoditi biljnu ishranu? Da li je veganska ili vegetarijanska ishrana zdrav izbor za dete?
 
Kad je reč o fizičkom zdravlju dece, stručnjaci se slažu da se deca mogu zdravo odgajati na vegetarijanskoj ili veganskoj ishrani, ali roditelji će morati posebno pažljivo da planiraju svoje obroke kako bi osigurali ravnotežu grupa namirnica.
 
"Dobro planirana biljna ishrana, kao što je vegetarijanska ili veganska, obično sadrži više voća i povrća, celih žitarica i dijetalnih vlakana, dok ima manje zasićenih masti i slobodnih šećera", objašnjava Sara Ko, naučnica koja se bavi ishranom u British Nutrition Foundation.
 
"Ali, ako je detetova ishrana restriktivnija, može postojati veći rizik od nedostatka hranjivih materija. Visok sadržaj vlakana u nekim vegetarijanskim i veganskim dijetama može značiti da se deca predškolskog uzrasta osećaju sitom pre nego što pojedu dovoljno kalorija i hranjivih materija."
 
Kako bi se borili protiv toga, roditelji bi trebalo da nastoje da uključe više hrane bogate energijom i hranjivim materijama i da se fokusiraju na različite izvore proteina. To uključuje mahunarke, pasulj i proizvode od soje. Oni koji su vegetarijanci trebalo bi da razmisle o dodavanju jaja, mleka i sira u ishranu svog deteta.
 
Ostali važni dodaci su hrana koja sadrži gvožđe (tamnozeleno lisnato povrće, pasulj, suve marelice i obogaćene žitarice za doručak) i vitamin B12 (mleko, jaja i ekstrakti kvasca, kao i suplementi), kaže Ko.
 
"Deci vegetarijancima i veganima možda će biti potreban dodatni dodatak vitamina B12 ako ne dobijaju dovoljno kroz hranu", dodaje ona.
 
"Deca vegani su niža od dece koja jedu meso"
 
Džudi Mur, pedijatrijska dijetetičarka, tvrdi da deca koja su odgajana na veganskoj ishrani "ne narastu visoka".
 
Studija iz 2021. koju je sproveo londonski Great Ormond Street Institute of Child Health otkrila je da deca uzrasta između pet i 10 godina koja jedu biljnu hranu rastu u proseku tri centimetra niža od dece koja jedu meso.
 
Mur kaže da je to povezano s proteinima koji se nalaze u mleku i mesu. 
 
"Možete planirati dijetu koja na papiru izgleda kao da dobijate sve hranjive materije, ali zapravo se radi o vrsti proteina. A čini se da bez proteina mleka i mesa deca neće narasti do svoje optimalne visine."
 
Osim toga, deca odrasla na veganskoj ishrani možda neće postići idealan razvoj mozga. 
 
"Ako izbacite ribu, jaja i mleko, izbacićete njihove izvore joda što je jako važno za rast mozga."
 
To bi se moglo sprečiti upotrebom dodataka ishrani, ali čak i to može predstavljati problem. 
 
"Postoje dečji suplementi koji sadrže jod, ali tržište suplemenata nije regulisano. U nekim dodacima, ono što piše na kutiji nije ono što dobijate u proizvodu", kaže Mur.
 
Utiče li veganska ili vegetarijanska ishrana na psihički razvoj dece?
 
Postoje i psihološki faktori koje treba uzeti u obzir. Rajan Lov, dečji psihoterapeut i portparol Udruženja dečjih psihoterapeuta, kaže da postoje neke prednosti odabira veganske ili vegetarijanske ishrane rano u životu vašeg deteta.
 
"Izgrađuje empatiju i osetljivost prema drugima i vrlo drugačiji način gledanja na svet, te stvara sposobnost razumevanja i podnošenja bola. Mislim da je ovo važan deo odgoja dobro prilagođenog i empatičnog ljudskog bića", dodaje.
 
Ipak, savetuje da se odluka o ishrani donese rano, jer može imati negativne posledice kod adolescenata. 
 
"Posebno u adolescenciji, tome bi se moralo pristupiti pažljivo. Što su manji, to je poželjnije započeti. Roditelji moraju paziti da uz promenu ishrane ne unose nikakvu teskobu ili sram oko hrane", dodaje Lov, a piše "The Independent".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.