Gejmer slomio vrat koristeći naočare za virtuelnu realnost

Videoigre su ogroman izvor zabave i sve više ljudi okreće se virtuelnom načinu provođenja slobodnog vremena.
 Gejmer slomio vrat koristeći naočare za virtuelnu realnost
Foto: Pixabay
Za mlade je to već poznato, ali odraslih, pa i zrelijih gejmera sve je više, a kompanije koje proizvode igračke konzole i videoigre beleže ogromne dobitke.
Iako postoje i za zdravlje nepovoljni elementi takvog načina života, fizičke povrede nisu uobičajene. Međutim, jednom mladom Nemcu dogodila se upravo takva vrsta nezgode, kako piše "Njujork post". Tridesetjednogodišnji gejmer slomio je vrat dok je nosio naočare za virtuelnu realnost, poznate kao VR naočare.
Rendgenski snimci kasnije su otkrili da je muškarac slomio vratni pršljen C7 - koji se nalazi blizu baze vrata iznad ramena. Lekari tvrde da su "ponavljajući" pokreti mladića doveli do oštećenja vrata - pre nego što je deo kosti konačno pukao.
 
Stručnjaci iz bolnice Univerziteta u Lajpcigu, koji su lečili igrača, veruju da je to prva dokumentovana fraktura vrata na svetu povezana s VR naočarama. Istraživači kažu da je povreda nepoznatog muškarca podsećala na one koje su viđene kod trkača i vojnika, kao što je detaljno opisano u medicinskom časopisu.
 
Dr David Baur, specijalista za ortopediju i traumatologiju u bolnici u kojoj je muškarac lečen, rekao je da je povreda podsećala na "prelom gline". Ovaj prelom je ime dobio po povredama zabeleženim kod rudara gline u Australiji 1940-ih. Radnici su povređeni zato što su lopatama materijal preko ramena brzo izbacivali iz rudarskih jama.
 
Ova povreda zabeležena je i kod profesionalnih sportista poput odbojkaša i jahača.
 
"Budući da je pacijent mnogo sati nedeljno igrao VR igrice s uređajima u rukama i na glavi, zaključujemo da su pokreti koji se ponavljaju i intenzivne navike igranja mogli dovesti do frakture od umora", rekao je dr Baur.
 
Više informacija možete pronaći u Journal of Medical Case Reports.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).

Naučnici: Menopauza nije bolest

Menopauza nije bolest uprkos brojnim diskursima u zapadnim zemljama koji navode žene da misle drugačije, rekla je grupa stručnjaka u članku u časopisu "The Lancet".