Šta može pomoći u sprečavanju komplikacija kovid infekcije?

Kovid-19 je sistemsko oboljenje, što znači da izaziva zapaljenske procese u svim organima.
Šta može pomoći u sprečavanju komplikacija kovid infekcije?
Foto: 021.rs
Ako je oslabljen imunitet ili ako se infekcija neadekvatno leči, dolazi do citokinske oluje i otkazivanja vitalnih organa.
 
Infekcija se najčešće završi za nedelju ili dve, ali često kao komplikacije, zapaljenski procesi mogu da traju i mnogo duže i da izazovu oboljenja pluća, srca, krvnih sudova, bubrega, jetre, u stvari svih organa i tkiva u našem organizmu, navodi pulmolog Stevan Somborac.
 
Prema njegovim rečima, pokazalo se da vitamini i minerali, odnosno suplementi, pomažu izlečenju, skraćuju vreme oporavka, pomažu u sprečavanju komplikacija, kao i da imaju bitnu ulogu u predupređivanju ove infekcije.
Najčešće opšte tegobe koje se javljaju kod kovida su malaksalost, gubitak snage, zamaranje, bezvoljnost i depresija.
 
"U ovim slučajevima od suplemenata možemo koristiti Noni organic. On ima direktno antivirusno delovanje, podiže nivo endorfina i poboljšava naše opšte psihofizičko stanje. Tu je i Boost up koji služi za jedan brzi psihofizički oporavak. Ako hoćemo na duže staze taj efekat da održimo onda koristimo Rhodiolin, koji služi i kao antidepresiv, omogućuje dodatnu psihofizičku energiju i jača imuni sistem. Tu je i Cheer up, koji ima vrlo slično dejstvo i poboljšava naše raspoloženje - njegov glavni sastojak, prema istraživanjima, ima delovanje slično antidepresivima. Oxy max i Lodoc - to su preparati koji sadrže u vodi rastvoren i stabilizovan kiseonik. Obezbeđuju kiseonik u telu tako što se on direktno apsorbuje u krvnu plazmu, pa su efikasni i onda kada je oštećen krvni sistem ili krvne ćelije", kaže dr Somborac. 
 
Ističe da vrlo veliku ulogu ima i vitamin D, a cink, selen i vitamin C su se takođe dokazali neophodnim u vreme kovid infekcije i koriste se za tretman bolesti.
Kada je reč o komplikacijama i problemima koji se javljaju na organima za disanje, najčešće se pacijenti žale na osećaj nedostatka vazduha, kašalj, kratak dah, pritisak na grudni koš, kao i bolove u tom predelu, navodi naš sagovornik:
 
"U tim slučajevima, od suplemenata su od značaja Oxy max i Lodoc zbog svog kiseonika, Joint protex veoma pomaže obnovi potpornog tkiva pluća, vitamin C je takođe neophodan, kao zaštitnik imuniteta koji učestvuje u obnovi vezivnog tkiva svih organa. Preparat D drops deluje na jačanje imuniteta, ima dobro protivupalno dejstvo, čak i antivirusno, a deluje i kao antidepresiv."
 
Kod kardiovaskularnog sistema, najčešće tegobe su ubrzan rad srca, lupanje srca, poremećaji krvnog pritiska (češće povišen) bolovi u grudima, kao i upale srčanog mišića i zalistaka.
 
"Najznačajniji suplement u ovim slučajevima je koenzim Q10. Calivita ima mnogo varijanti ovog koenzima koji je izvor energije i koji jača rad srčanog mišića. Tu je i Rhodiolin - pored jačanja psihofizičke snage, ima analgetsko delovanje, pa sprečava bolove kod srčane slabosti i ubrzava oporavak srca. Oxy max i Lodoc obezbeđuju dovoljnu količinu kiseonika za funkcionisanje srčanog mišića i krvnih sudova. Omega 3 - odžačar naših krvnih sudova - smanjuje slepljivanje trombocita i služi kao prevencija tromboze, a stvaranje ugruška je veoma učestalo tokom ili posle kovida. Tu je i Iron plus, helirani oblik gvožđa, koji je posebno važan za pacijente koji boluju od anemija, a vitamin C je zaštitnik zidova krvnih sudova."
 
"Ono što se javlja, a što nismo očekivali u ovoj infekciji, jesu tegobe nervnog sistema - vrlo česta je nesanica, nemogućnost koncentracije, depresija, zaboravnost, strah, letargija. Veliki broj pacijenata i sami kažu da nisu ono što su pre infekcije bili", ističe dr Somborac:
 
"U ovim slučajevima, na prvom mestu predlažemo Noni organic, zatim kiseonik, Rhodiolin, Boost up (sem za one koji od ranije imaju poremećaje slične šizofreniji). Možemo preporučiti i vitamin D, kao i koenzim Q10 - izvor energije, a obezbeđuje i detoksikaciju."
 
 
Učestale su i tegobe organa za varenje, uz gubitak čula mirisa i ukusa.
 
"Najčešće se pacijenti žale na mučninu, gubitak apetita, gađenje na hranu, bolove u stomaku, a vrlo su povišeni nalazi koji ukazuju na funkciju jetre, najčešće D dimer i LDH. Često se dešavaju, što zbog pada imuniteta, što zbog korišćenja antibiotika, crevne infekcije klostridijom", objašnjava naš sagovornik.
 
"Tu možemo preporučiti tečni hlorofil koji smanjuje kiselost u našem želucu, nadoknađuje nedostatak gvožđa i smanjuje mučninu. Tu je i Liver aid koji pomaže funkciju jetre, Boost up ubrzava oporavak čitavog organizma, pa deluje i na jetru, Rhodiolin snižava loš holesterol koji je uvek posledica stresa, Acai takođe obara taj loš holesterol (LDL), smanjuje insulinsku rezistenciju koja je vrlo česta u kovid infekcijama i poboljšava metabolizam šećera. Cholestone snižava masnoće u krvi, a probiotici su potrebni zbog toga što je u toku lečenja kovida vrlo česta upotreba antibiotika. Istini za volju, sada se trudimo što manje da ih koristimo." 
 
Prema rečima dr Somborca, ono što je takođe učestalo kod kovida jeste pogoršanje dijabetesa kod pacijenata koji su ga već imali ili pojava kod onih koji ranije nisu bolovali od šećerne bolesti: 
 
"Možemo preporučiti Acai koji smanjuje insulinsku rezistenciju i poboljšava metabolizam šećera, Nopalin koji reguliše promet masti, smanjuje masne naslage oko organa, Cocoa bean koji takođe smanjuje insulinsku rezistenciju i učestvuje u proizvodnji insulina." 
 
"Pojava koja je za nas nova kada su u pitanju viroze jeste opadanje kose i pacijenti su primetili da je to vrlo velika količina kose koja opada", ukazuje dr Somborac.
 
"Ono što se dokazalo i pre kovida kao sredstvo koje smanjuje opadanje kose jeste Beauty formula, koja pomaže da se količina kose koja opadne smanjuje i recimo nakon mesec do tri meseca i prestaje kosa da opada, a nova počinje da raste. Kada se radi o obnavljanju korena kose, kože i noktiju može da pomogne i jedan nov preparat Glam up."
 
 
Kovid ne zaobilazi ni mokraćno-polni sistem. Teži pacijenti koji duže leže dobijaju kateter što dovodi do infekcija mokraćnih puteva.
 
"Od preparata su za te probleme korisni koenzim Q10 koji pomaže i funkciju polnih žlezda, Oxy max i Lodoc zbog kiseonika, Urx je naš stari preparat koji se koristi kod infekcija mokraćnih puteva, a Vital woman i Vital man poboljšavaju funkciju polnih žlezda. Tu je i Paraprotex kao prirodni lek protiv bakterija, virusa, gljivica. Rhodiolin, Boost up i Cheer up su preparati koji omogućuju oslobađanje od stresa koji, zna se, loše utiče na funkciju polnih organa."
 
Dolazi do promena u krvnoj slici - poremećaji u broju neutrofila i limfocita, tu je i porast vrednosti CRP-a i prokalcitonina koji su pokazatelji upale, D dimera koji je jedan od pokazatelja koagulacije krvi, a vrlo često se viđa i pad vrednosti gvožđa, ukazuje naš sagovornik, navodeći da su suplementi koji mogu da budu korisni Noni organic, Omega 3, kalcijum, magnezijum, tečni hlorofil, preparat gvožđa Iron plus, kao i vitamini C i D.
 
Informacije o svim proizvodima Calivite možete pronaći OVDE, a savete lekara možete dobiti u njihovom savetovalištu.
 
Celu emisiju "Zdravi sat" Radija 021 možete poslušati i na ovom mestu.
 
 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).