Španija korak bliže da bude prva zemlja koja uvodi menstrualno bolovanje

Španska levičarska koaliciona vlada odobrila je zakon kojim je Španija postala prva zemlja u Evropi koja nudi plaćeno bolovanje ženama koje pate od bolne menstruacije.
Španija korak bliže da bude prva zemlja koja uvodi menstrualno bolovanje
Foto: Pixabay
Manjinska vlada koju predvodi Socijalistička partija nada se da će novi zakon garantovati pristup abortusu širom Španije i destigmatizovati menstrualno zdravlje.
"Danas šaljemo međunarodnu poruku podrške svim ženama koje se bore za svoja seksualna i reproduktivna prava. Moramo da garantujemo da su žene te koje odlučuju šta se dešava sa njihovim telima", rekla je novinarima ministarka za rodnu ravnopravnost Irene Montero.
Ukoliko bude usvojen, novi zakon će ukinuti saglasnost roditelja za devojčice od 16 do 17 godina koje žele da prekinu trudnoću i ukinuti obavezan trodnevni rok za razmatranje odluke.
 
Predlog zakona uključuje i plaćeno bolovanje za trudnice od 39. nedelje i garantuje podelu besplatnih proizvoda za menstruaciju u javnim ustanovama kao što su škole i domovi zdravlja.
 
U nacrtu se navodi i da je surogat majčinstvo, trudnoća, koja je nezakonita u Španiji, oblik nasilja nad ženama.
 
Predlog zakona je izazvao debatu u Španiji o tome da li će zakon o plaćenom menstrualnom bolovanju pomoći ili odmoći ženama na njihovom radnom mestu.
 
"To će samo stvoriti konflikt kada je u pitanju zapošljavanje žene ili ne", rekao je 21-godišnji student Pablo Beltran Martin.
 
Ali glumica i pevačica Kristina Dijaz (28) rekla je: "Ako žena ima menstruaciju koja je sprečava da radi, mislim da je sjajno što može da traži nekoliko slobodnih dana kao svaka osoba koja ima zdravstveni problem."
 
Predlog zakona se takođe odnosi i na prigovor savesti koji omogućava lekarima da odbiju da izvrše abortus - što je predmet žestoke debate između grupa za ljudska prava i desničarskih aktivista. Državne bolnice moraju da imaju specijaliste koji su spremni da izvrše abortus, kaže se u zakonu.
 
Nacrt zakona, koji mora da prođe javnu raspravu pre glasanja u donjem domu parlamenta, još je mesecima daleko od usvajanja.
  • Ja

    18.05.2022 21:41
    Super
    Sta tamo rade ginekolozi? Zar žene ne smeju popiti tabletu protiv bolova za glavu ili stomak? To je normalna pojava.
  • Digitalni radikal

    18.05.2022 08:05
    Sreća što su kod nas desničari na vlasti, tako da ovakav predlog neće ići u Skupštinu na usvajanje - jerbo samo u istoj, nikad ne bi bilo više od petoro narodnih izabranih predstavnika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.