Magnetna stolica - savremena metoda lečenja urinarne inkontinencije

Jedan od problema koji značajno narušava kvalitet života žena svih generacija, a pogotovo žena srednje životne dobi koje su u naponu snage, jeste problem nevoljnog mokrenja.
O tom problemu se nažalost često ćuti, krišom se nose rezervni donji veš, dnevni ulošci, pa čak i pelene. 
 
“Kao ginekolog koji se svakodnevno susreće sa pacijentkinjama koje imaju tegobe sa nevoljnim mokrenjem, znam koliko je teško nositi breme naizgled naivnih, ali tako devastirajućih problema bilo kog tipa urinarne inkontinencije”, kaže ginekolog iz Poliklinike Eurolab, Dejan Ninčić. 
Ističe da rešenje postoji - bezbolno i efikasno lečenje urinarne inkontinencije primenom magnetne stolice.
Ginekološka ordinacija Poliklinike Eurolab je prva i za sada jedina ordinacija u Novom Sadu koja je primenila savremena dostignuća i nove tehnologije u medicini i omogućila pacijentkinjama da se efikasno reše problema nevoljnog mokrenja primenom magnetne stolice.
 
Šta uzrokuje urinarnu inkontinenciju?
 
Urinarna inkontinencija je svako nevoljno ispuštanje mokraće i značajno narušava kvalitet života žene.
 
Slabost mišića karličnog dna je osnovni uzrok tegoba sa nekontrolisanim mokrenjem koje se najčešće javlja kod žena posle 40. godine života, kod trudnica i porodilja. Ove tegobe se manifestuju kao potreba za hitnim mokrenjem (urgentna inkontinencija), nevoljnim umokravanjem prilikom fizičkog naprezanja, kašljanja, kijanja (stres inkontinencija) kao i njihova kombinacija. Takođe, slabost mišića karličnog dna je i vodeći uzrok spuštanja zidova vagine i spada materice, mokraćne bešike i završnog dela debelog creva, kao i seksualnih disfunkcija.
 
Kako žena može da smanji tegobe sa nevoljnim umokravanjem?
 
Arnold Kegel, nemački ginekolog je davne 1948. godine prvi opisao način i značaj izvođenja vežbi jačanja mišića dna karlice koje su po njemu i dobile naziv Kegelove vežbe.
 
Najlakši način da naučite kako se vežbe pravilno izvode je tokom mokrenja, prekidanjem mlaza mokraće. Ako uspete da prekinete mlaz mokraće grčenjem mišića međunožja, onda ste na pravom putu. Upravo to su mišići koji se moraju ojačati. Vežbe se potom rade van toaleta, svakodnevno, nekoliko puta tokom dana.
 
Kegelove vežbe mogu da smanje, ali ne i u potpunosti da izleče tegobe. Do pre samo nekoliko godina, operacija je bila jedini izlaz iz ove nimalo prijatne situacije, a ishodi su uvek bili neizvesni. 
 
Savremena metoda lečenja
 
Zahvaljujući razvoju medicinske tehnologije danas nam je na raspolaganju metoda magnetne stimulacije mišića karličnog dna ili popularnije - magnetna stolica.
 
Foto: Eurolab
 
“Magnetno polje jačine 1-5 Tesla stimuliše ciljano mišiće međice odnosno karličnog dna tako što uslovljava njihovo grčenje, a jačina kontrakcije je najmanje deset puta jača nego ona koja se postiže Kegelovim vežbama. Magnetno polje takođe povećava i prokrvljenost te regije, omogućavajući veći dotok kiseonika do mišića karličnog dna i njihovo brže i zdravo jačanje”, navodi dr Ninčić.
 
Ističe da se, kao rezultat, tegobe sa nevoljnim mokrenjem značajno smanjuju kod 98% lečenih žena, a u preko 80% dolazi do potpunog izlečenja:
 
“Ovi rezultati su isti ili čak i bolji nego razultati bilo koje do sada primenjivane operativne tehnike, a velika prednost magnetne stolice je što je znatno komfornija i bez rizika.” 
 
Ova revolucionarna metoda primenjuje se unazad 5-10 godina kao standardna metoda lečenja nevoljnog mokrenja, a prva i jedina magnetna stolica u Novom Sadu koristi se u Ginekološkoj ordinaciji Poliklinike Eurolab.
 
Stručni tim ordinacije na čelu sa prim. dr Dejanom Ninčićem ima višegodišnje iskustvo u radu sa više desetina pacijentkinja koje se javljaju zbog problema sa nevoljnim mokrenjem. 
 
Više informacija može se dobiti na sajtu Poliklinike Eurolab OVDE.
 
Detaljnije o tome kako izgleda lečenje magnetnom stolicom dr Ninčić je govorio u emisiji "Zdravi sat" Radija 021. Celu emisiju možete poslušati i na ovom mestu.
 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?