Kovid više nije najveći zarazni ubica, sada je to ponovo tuberkuloza

Nakon više od dve godine ogromnih napora vlada širom sveta, kovid više nije najveći globalni infektivni ubica.
Kovid više nije najveći zarazni ubica, sada je to ponovo tuberkuloza
Foto: Pexels (cottonbro)

Sada je ponovo na neslavnom tronu tuberkuloza, što samo pokazuje da čovečanstvo ne ulaže dovoljno napora u borbu protiv ove bolesti, upozoravaju stručnjaci.

Predsednik neprofitne organizacije "TB alijansa" Mel Spigelman pohvalio je velike napore i napredak u borbi protiv pandemije kovida, uvođenje brojnih mera i razvoj efikasnih vakcina, testiranja i tretmana.

Nažalost, delić takvih napora se ulaže u borbu protiv tuberkuloze, ističe Spigelman.
 
Tuberkuloza je pre pojave kovida, decenijama bila najveći infektivni ubica sa oko 1,5 žrtava godišnje širom sveta.
 
"Sa zauzdavanjem pandemije i postepenim opadanjem broja žrtava od kovida, tuberkuloza je preuzela svoju dubioznu titulu", naveo je Spigelman.
"TB alijansa", koja radi na razvoju i dopremanju što efikasnijih i jeftinijih lekova protiv tuberkuloze, naglašava činjenicu da dnevno od tuberkuloze umire 4.109 ljudi širom sveta.
 

 

U poređenju sa novijim brojkama, od kovida-19 prethodnog meseca u svetu je dnevno umiralo 1.449 ljudi, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.
  • Теодора

    25.10.2022 13:45
    И ако канцер није инфективна болест, код канцера је болест много тешка. Код канцера имате ремисију и рецидив.

  • Теодора

    25.10.2022 08:49
    Највећи убица у свету је канцер,у свету је канцер до сада убио 8 милиона људи. У Србији дневно канцер убије око 120 људи.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.