Gojimo se i od vazduha?

Osim loše ishrane, manjka fizičke aktivnosti i sedalačkog načina života, postoji još jedan faktor rizika koji prouzrokuje gojaznost, a koji se prečesto u potpunosti potcenjuje.
Gojimo se i od vazduha?
Foto: Pixabay
Najnovije sprovedeno istraživanje potvrdilo je nešto o čemu se nagađalo već duže vreme, a to je povezanost smoga i gojaznosti.
Gojaznost je stanje koje karakteriše višak masti u telu u poređenju s nemasnim tvorevinama, a izračunava se na osnovu proseka koji se smatra normalnim za dob, pol i visinu osobe, a veruje se da svake godine sve više ljudi, pa čak i dece, ima problema s viškom kilograma pripada grupi gojaznih.
Tako je gojaznost ozbiljan globalni zdravstveni problem koji poslednjih decenija rapidno raste jer se sve više ljudi nepravilno hrani, stresno živi i vodi sedalački način života, piše Study Finds.
 
Zahvaljujući pomenutom istraživanju, nedavno je uočen još jedan faktor koji utiče na povećanje telesne težine, naročito kod žena, a to je zagađenje vazduha.
 
Da, gojimo se i od vazduha
 
Univerzitet u Mičigenu sproveo je istraživanje na više od 1.650 žena u starosti od 48 do 50 godina, različitih rasa i etničkih pripadnosti. U periodu od nekoliko godina, tačnije od 2000. do 2008. godine zabeleženo je povećanje telesne težine od oko 4,5 odsto.
 
"Žene u kasnim 40-im i ranim 50-im koje su bile dugoročno izložene zagađenom vazduhu, tačnije višim nivoima finih čestica, azot-dioksida i ozona, primetile su porast kilograma", objašnjava profesor i jedan od glavnih autora studije Ksin Vang.
 
Kako smatraju stručnjaci, krivac je upravo zagađen vazduh koji je svake godine sve intenzivniji. Jedini faktor koji se čini relevantnim u efikasnosti ublažavanja i kompenzacije povećanja telesne težine uzrokovane zagađenjem je redovna telesna aktivnost, zaključuju naučnici.
 
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) navodi da čak 90 odsto sveta živi u području sa zagađenim vazduhom, a jedno istraživanje pokazalo je da zagađenje vazduha utiče na sve organe u telu, što ga čini posebno opasnim, prenosi Index.hr.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.