Prvi put urađena transfuzija krvi koja je napravljena u laboratoriji

Crvena krvna zrnca uzgojena u laboratoriji danas su u transfuziji u prvom kliničkom ispitivanju na svetu, prenela je nemačka novinska agencija dpa.
Prvi put urađena transfuzija krvi koja je napravljena u laboratoriji
Foto: 021.rs
Naučnici smatraju da bi proizvedene krvne ćelije, ako se pokažu sigurnim i delotvornim, mogle uneti revoluciju u lečenje osoba s krvnim poremećajima kao što su srpasta anemija i u slučaju osoba koje imaju retke krvne grupe.
Nekada je teško pronaći visoko podudarnu krv za transfuziju za ljude s takvim poremećajima. Ali laboratorijski uzgojena crvena krvna zrnca značila bi da bi ljudima kojima su potrebne redovne transfuzije krvi moglo biti potrebno manje transfuzija u budućnosti.
Ešli Toj, profesorka ćelijske biologije na Univerzitetu u Bristolu i direktorka NIHR-ove Jedinice za krv i transplantaciju, rekla je: "Ovo izazovno i uzbudljivo ispitivanje velika je odskočna daska za proizvodnju krvi iz matičnih ćelija. Ovo je prvi put da je obavljena transfuzija krvi uzgojene u laboratoriji alogenog donora i uzbuđeni smo što ćemo moći da utvrdimo koliko će ćelije dobro funkcionisati do kraja kliničkog ispitivanja."
 
Do sada su dve osobe dobile transfuziju crvenih krvnih zrnaca uzgojenih u laboratoriji. Pomno su praćene, nisu prijavljene neželjene nuspojave, a pacijenti - koji nisu imenovani - dobro su.
 
Količina laboratorijski uzgojenih ćelija koje se daju u transfuziji varira, ali je oko pet do 10 mililitara - otprilike jedna do dve kašičice.
 
Proizvedene krvne ćelije uzgojene su iz matičnih ćelija donora, a zatim date u transfuziji dobrovoljcima u nasumičnom kontrolisanom kliničkom ispitivanju "Restore". Istražuje se životni vek laboratorijski uzgojenih ćelija u poređenju s infuzijama standardnih crvenih krvnih ćelija od istog donora.
 
Budući da su sve krvne ćelije uzgojene u laboratoriji sveže, naučnici očekuju da će imati bolji efekat od transfuzije standardnih doniranih crvenih krvnih ćelija, koja sadrži ćelije različite starosti.
 
Ako proizvedene ćelije duže traju u telu, pacijentima kojima je redovno potrebna krv možda neće često imati potrebu za transfuzijom.
 
Naučnici kažu da bi to smanjilo prekomerni unos gvožđa zbog čestih transfuzija krvi, što može dovesti do ozbiljnih komplikacija.
 
Najmanje 10 osoba će primiti dve mini transfuzije u razmaku od najmanje četiri meseca, jednu standardno doniranih crvenih krvnih zrnaca i jednu laboratorijski uzgojenih crvenih krvnih zrnaca. To će omogućiti naučnicima da saznaju traju li mlade crvene krvne ćelije napravljene u laboratoriji duže od ćelija stvorenih u telu.
 
Potrebna su dalja ispitivanja pre široke kliničke upotrebe, ali naučnici kažu da ovo istraživanje znači veliki korak u korišćenju laboratorijski uzgojenih crvenih krvnih ćelija za poboljšanje lečenja pacijenata s retkim krvnim grupama ili ljudi sa složenim potrebama za transfuzijom.

Teme

krv

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.