Raste broj zaraženih od tuberkuloze, vakcina za odrasle ne postoji: Ovo su simptomi

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica Nebojša Bohucki izjavio je da raste broj zaraženih od tuberkuloze, a da vakcina za odrasle još uvek ne postoji.
Raste broj zaraženih od tuberkuloze, vakcina za odrasle ne postoji: Ovo su simptomi
Foto: Pixabay
"Današnja vakcina koja se koristi od 1921. godine čuva decu do pete godina života da nemaju komplikacije, od kojih je najteža - tuberkulozni meningitis. To uđe u pluća svakome ko udahne, ko je pored nekoga ko kašlje i kija, a dešava se da obole osobe koje puše i piju", rekao je Bohucki za sajt Magločistač.
On je dodao da 16 kompanija radi na dobijanju nove vakcine za odrasle koja bi mogla "barem 50 odsto da štiti od ove bolesti".
Kako su naveli mediji, u Novom Pazaru je proglašena epidemija tuberkuloze pred novogodišnje praznike, jer je obolelo šestoro dece iz dve porodice zbog čega je tuberkuloza nazvana "porodičnom epidemijom".
 
Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru je ove nedelje testirao na tuberkulozu učenike Osnovne škole "Stefan Nemanja" koju pohađa troje zaražene dece, dok niko od testiranih nastavnika nije pozitivan na tuberkulozu.
 
"Simptomi su kašalj, a kod pušača se menja taj karakter kašlja, nepravilna ishrana, nespecifično preznojavanje… Tuberkuloza se javlja u zemljama poput Afrike, Azije gde u jednom domaćinstvu živi veliki broj članova porodice", naveo je on.
 
Bohucki je kazao da godišnje 10 miliona ljudi u svetu oboli od tuberkuloze, a da 1,6 miliona umre od ove bolesti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).