SZO: Svaka dve minuta jedna žena umre tokom trudnoće ili porođaja

Godine 2020. jedna žena je umrla otprilike svaka dva minuta od uzroka koji su se mogli sprečiti i koji su povezani s trudnoćom i porođajem, pokazao je izveštaj Svetske zdravstvene organizacije.
SZO: Svaka dve minuta jedna žena umre tokom trudnoće ili porođaja
Foto: Pixabay
U izveštaju, objavljenom u četvrtak, navodi se da je 2020. godine procenjeno da je 287.000 žena u svetu umrlo od tih uzroka, "što je jednako gotovo 800 smrti svaki dan, a otprilike jednaka jednoj na svaka dva minuta".
Taj broj je napredak u poređenju s procenjenih 446.000 maternalnih smrti pre 20 godina, navodi se u izveštaju.
Stopa smrtnosti među trudnicama ili tokom porođaja pala je između 2000. i 2015. i od tada je stagnirala, a u nekim je regijama čak i porasla.
 
Podaci u izveštaju odnose se na 2020. godinu, a efekti pandemije koronavirusa nisu vidljivi u skupu podataka.
 
Situacija u siromašnijim regijama i zemljama pogođenim sukobima posebno je dramatična, rekao je SZO. U supsaharskoj Africi zabeleženo je oko 70 odsto globalnih smrti majki u 2020, a slede je središnja i južna Azija koje su činile gotovo 17 odsto.
 
"Nijedna majka ne bi trebalo da strahuje za svoj život dok na svet donosi bebu, pogotovo ako postoje znanje i alati za lečenje uobičajenih komplikacija", rekla je Ketrin Rasel, izvršna direktorka UNICEF-a, jednog od tela koja čine Međuagencijsku grupu UN-a za procenu maternalnog mortaliteta (MMEIG).
 
Uzroci koji mogu dovesti do smrti, a mogu se sprečiti, uključuju obilno krvarenje, visoki krvni pritisak, nesigurne pobačaje ili bolesti kao što su HIV/AIDS i malarija.
 
Gotovo svaka smrt dogodi se u zemljama s niskim i srednjim prihodima, a gotovo svaka smrt može se sprečiti.
 
Jedan od UN-ovih ciljeva održivog razvoja (SDGs) je smanjenje maternalnog mortaliteta sa 339 smrti na 100.000 živorođene dece u 2000. na manje od 70 do 2030. U 2020. taj broj je iznosio 223.
 
Povećanje pokrivenosti kvalitetnom zdravstvenom negom za majke i poboljšanje sposobnosti žena da same donose odluke o svom polnom i reproduktivnom zdravlju među koracima su koje treba preduzeti kako bi se postigao taj cilj, navodi se u izveštaju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).