Kupci sumnjaju da su dobili šugu u butiku u Podgorici, inspekcija proverava

Nakon prijave građana koji sumnjaju da su dobili šugu nakon nošenja gardarobe iz butika u Podgorici, u tu prodavnicu je upućena sanitarna inspekcija.
Kupci sumnjaju da su dobili šugu u butiku u Podgorici, inspekcija proverava
Foto: Pixabay
To je podgoričkoj Pobjedi potvrdila direktorka Uprave za inspekcijske poslove Ana Vujošević. 
Građani sumnjaju da su šugu dobili zbog nošenja gardarobe iz Zarine prodavnice, nakon čega im se pojavio osip na stomaku ili na leđima, piše Pobjeda.
"Inspekciji je stigla inicijativa i dodeljena je sanitarnoj inspekciji. Kad se nadzor završi, obavestićemo javnost o utvrđenom stanju", kazala je Vujošević.
 
Iz Instituta za javno zdravlje je rečeno da je Centru za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti od 13. februara do 13. marta prijavljeno osam slučajeva šuge, pri čemu su u Podgorici registrovana tri slučaja.
 
Iz Instituta za javno zdravlje su, odgovarajući na pitanja Pobjede, rekli da je poslednji slučaj registrovan 1. marta. "U istom periodu prošle godine u Crnoj Gori registrovano je 26 slučajeva, dok je u Podgorici registrovano pet slučajeva", naveli su iz IJZ.
 
Šta je šuga i kako se prenosi?
 
Kako se ističe, šuga je zarazno oboljenje koje je rasprostranjeno u celom svetu. 
 
"Ženka parazita koji izaziva šugu (šugarac), se nastanjuje u površinskom sloju kože bušeći hodnike u kojima polaže jaja. Prenosi se dužim direktnim kontaktom sa kožom obolelog ili korišćenjem iste posteljine, odeće ili donjeg rublja obolele osobe", ističe se. 
 
Najčešća tegoba je svrab koji je naintenzivniji noću, a proemne na koži se mogu pojaviti bilo gde na telu, ali se obično nalaze na rukama, ručnim zglobovima, laktovima, grudima, pazušnim jamama, u predelu pojasa i prepona.
 
"Osobe koje nikada ranije nisu imale šugu obično osete tegobe četiri do šest sedmica posle kontakta sa obolelim. Osobe koje su već imale šugu mogu primetiti promene na koži ranije, najčešće za nekoliko dana (do nedjelju dana)", naveli su iz IJZ. 
 
Mogu se, dodaju, pojaviti bilo kada u toku godine, ali je nešto češće oboljevanje u hladnijim mesecima.
  • Misa

    15.03.2023 05:43
    Misa
    Vrlo moguce! To se i danas radi konkurenciji,uzmes stidne vasi i pustis ih u neki objekat...za par dana svi sugavi! Pa ti dokazuj

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.