Lekari na različite načine pokušavaju da kovid pacijentima vrate čula mirisa i ukusa

Poremećaj ukusa i mirisa kod mnogih osoba javio se kao posledica kovida-19. Lekari na različite načine pokušavaju da pacijentima pomognu da vrate čulo mirisa i olakšaju im život.
Lekari na različite načine pokušavaju da kovid pacijentima vrate čula mirisa i ukusa
Foto: Pixabay
U nekim kliničkim ispitivanjima terapija u kojoj pacijenti mirišu četiri mirisa: ruže, eukaliptusa, limuna i karanfilića dala je obećavajuće rezultate, prenosi Politika
 
Terapija traje tri meseca, a pacijent miriše ta četiri mirisa dva puta dnevno po 15 sekundi sa pauzom od 30 sekundi između svakog mirisa, objavljeno je u časopisu "National library of medicine".
Na klinici u Klivlendu u Ohaju počeli su da rade proceduru otupljivanja koja se radi kod lečenja bola i postraumatskog poremećaja kako bi pomogli pacijentima koji su zbog kovida izgubili čulo mirisa. Proceduru su nazvali "zvezdasti ganglijski blok". 
 
Lekar koristi lokalni privremeni anestetik, ubrizgava ga u specifičan snop nerava koji se zove zvezdasti ganglion. Anestetik se ubrizgava na obe strane vrata pacijenta objavljeno je u "Hospital review". S obzirom da se snop nerava nalazi pored karotidnih arterija samo veoma iskusan lekar sme da obavi proceduru.
Kako mnogi kao posledicu kovida osećaju bol u mišićima i umor, doktor Luk Liu specijalista za bol u Enkoridžu na Aljasci radio je proceduru "zvezdastog ganglijskog bloka" i primetio da se kod nekih osoba, pored smanjenja bola, vratilo čulo mirisa. On smatra da treba nastaviti sa ispitivanjem ovog tretmana, objavljeno je u časopisu "National library of medicine".
 
Nije jasno kako ova procedura utiče na poboljšanje čula mirisa, pa nisu svi lekari za to da se ona i primenjuje.
 
Bilo je i drugih pokušaja da se povrati čulo mirisa i ukusa. Tako je doktor Patel sa Stanforda uradio studiju u kojoj je 26 ispitanika dobilo injekcije plazme bogate trombocitima duboko u nosnu šupljinu i ustanovio da su oni imali 12 puta veću šansu za poboljšanje u čulu mirisa od onih koji su dobili placebo, objavljeno je u časopisu "Stanford medisin".
 
Studije koje su navedene su na nivou pokušaja ali su u planu i velika ispitivanja kako bi se mogle primenjivati u praksi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.