Španija prva u Evropi uvela menstrualno bolovanje

Španski zakon o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, koji uključuje pravo žena na menstrualno bolovanje, stupio je na snagu.
Španija prva u Evropi uvela menstrualno bolovanje
Foto: Pixabay
Predlog zakona odobren je u parlamentu u februaru. Ministarka za jednakost Irene Montero rekla je tada da je to "istorijski dan za promociju prava žena". Od tada su usvojeni neki amandmani kojima je olakšan pristup pobačaju i promeni pola.
Menstrualno bolovanje nije uobičajena praksa. Na Tajvanu žene mogu da ostanu kod kuće samo tri dana godišnje i tada dobijaju 50 odsto plate. U Južnoj Koreji poslodavci moraju da daju ženama slobodan jedan dan u mesecu ako one to zatraže, ali zakon ne reguliše ko to plaća.
Da bi ostvarile pravo na menstrualno bolovanje, ženama u Španiji potrebno je odobrenje lekara. Trajanje bolovanja u načelu nije ograničeno. Po zakonu, u zavisii od toga koliko žena ima bolne menstruacije i koliko dana bolovi traju. Troškove bolovanja pokriva država.
  • To su prava

    06.06.2023 08:02
    Ostvarena
    Kod nas? Pricamo price o pravima i zdravlju. Čemer i jad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.