Nova kombinacija lekova nudi preokret u borbi protiv raka jajnika, i dalje u fazi testiranja

Hiljade žena koje boluju od raka jajnika mogle bi da imaju koristi od nove kombinacije lekova, nakon što je utvrđeno da ta kombinacija značajno smanjuje tumore kod skoro polovine pacijentkintkinja.
Nova kombinacija lekova nudi preokret u borbi protiv raka jajnika, i dalje u fazi testiranja
Foto: Pixabay
Novi tretman blokira rast tumora, pomažući da se bolest drži na "odstojanju" godinama. 
Stručnjaci su rekli da su "fantastični" i "veoma uzbudljivi" rezultati kliničkih ispitivanja kombinacije lekova, predstavljeni na najvećoj svetskoj konferenciji o raku ovog vikenda, pokazali da je "daleko efikasnija" od bilo koje dostupne opcije, preneo je "Gardijan".

Jedna pacijentkinja koja je osetila benefite ove kombinacije ispričala je kako su je lekari upozorili da ne mogu ništa da urade nakon što se njen rak jajnika opstajao uprkos hemoterapiji i hormonskoj terapiji.

Međutim, revolucionarni tretman joj je sada pomogao da pobedi bolest drugi put. Njeni tumori su nestali, dok najnoviji rezultati skeniranja ne pokazuju nikakve dokaze o bolesti.
 
Ispitivanje faze dva, koje su vodili fondacija Rojal Marsden NHS i Institut za istraživanje raka iz Londona, testiralo je lek avutometinib, pojedinačno, ali i u kombinaciji sa defactinibom, kod 29 pacijenata.
 
Rezultati ispitivanja pokazuju da je skoro polovina pacijentkinja na novoj kombinaciji lekova - 45 odsto - primetila da su se njihovi tumori značajno smanjili.
 
Pokazalo se da je ova metoda skoro dvostruko efikasnija od sledećeg najboljeg tretmana - trametiniba, koji ima procenat uspešnosti od 26 odsto.
 
Ishodi su bili još bolji kod pacijentkinja sa određenom mutacijom, sa 60 odsto pacijenata sa tumorom jajnika izazvane onkogenom KRAS, kod kojih je viđeno smanjenje kancera nakon tretmana.
Skoro trećina, odnosno 29 odsto pacijenatkinja bez mutacije, takođe je imala ohrabrujući odgovor, što je takođe poboljšanje u odnosu na standardni tretman. 
 
Sve pacijentkinje su imale serozni karcinom jajnika niskog stepena, koji obično pogađa mlađe žene, navodi "Gardijan".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).