Imate krpelja na koži? Evo šta nikako ne smete da radite...

Sezona je krpelja, koji nastanjuju travnate, žbunovite i šumske vegetacije i prenose zarazne bolesti, pa je potreban poseban oprez.
Imate krpelja na koži? Evo šta nikako ne smete da radite...
Foto: Pixabay

U nastavku otkrijte šta ne bi trebalo da radite ako ga uočite na svojoj koži.

Krpelj ume da bude prenosnik uzročnika više različitih bolesti, a za čoveka je najvažnije to što može da prenese lajmsku boreliozu. 

Ovo oboljenje izaziva bakterija Borrelia burgdorferi, čiji je prenosnik krpelj Ixodes ricinus. Od 30 vrsta krpelja koji mogu da se zakače na čoveka, samo ova vrsta krpelja je potencijalni prenosilac oboljenja.
 
Ukoliko ga primetite na svojoj koži uzmite špicastu pincetu, obuhvatite glavu krpelja što bliže koži (izbegavajte mekani deo krpelja) i čvrstim laganim pokretom samo ga izvucite iz kože. 
 
Možete sa strane pogledom da kontrolišete da li je blizu kože i da li ste dobro obuhvatili deo krpelja blizu kože.
 
Kada izvučete krpelja, proverite da li je u koži ostalo ikakvih ostataka. Ako je ostala "nožica" sve što treba da uradite jeste da to mesto očistite alkoholom. Takav ostatak će organizam sam "odbaciti".
 
Pratite mesto gde je krpelj bio, ali i svu ostalu kožu, narednih mesec dana. U slučaju da se pojavi osip, javite se svom lekaru radi propisivanja antibiotske terapije.
 
Šta ne smete da radite?
 
Potpuno je pogrešno da na krpelja nanosite bilo kakva sredstva kao što su vazelin, benzin, sapun, bilo kakva ulja, alkohol, lak za nokte i slično. 
 
Ova sredstva će možda naterati krpelja da napusti kožu, ali takođe će mu zatvoriti dotok vazduha, što će ga nadražiti i naterati da ispusti sadržaj tankog creva u krv i time vam prenese eventualnog uzročnika bolesti.
 
Nemojte da stiskate krpelja, nemojte ga otkidati prstima, čupati, češati se po tom mestu, paliti ga ili omamljivati dimom cigarete, niti na bilo koji drugi način dozvoliti da ga traumatizujete. 
 
Sve to ga tera da ispusti sadržaj creva u vašu krv, a to je ono što želite da izbegnete kako bi sprečili potencijalno oboljenje kao posledicu ugriza krpelja.
 
Prilikom odstranjivanja krpelja, nemojte da ga uvrćete, samo ga izvucite kako je prethodno navedeno.
Prilikom izvlačenja krpelja pincetom ga uhvatite što bliže koži. Izbegavajte da dirate mekani deo krpelja iz gore navedenih razloga.
 
Ako uočite krpelja i želite da vam ga izvadi stručna osoba ili sumnjate na bilo koji problem vezan za ovo, javite se svom lekaru.
  • pitanje

    19.06.2023 11:40
    Może li neko da objasni kako mi rođeni pre više od pola veka kao deca koja su stalno išla po prirodi, visokoj travi, žbunju i sl. nikada niko od nas nije zakačio krpelja, a sada ih ima i u sred grada.
    Proveo sam detinjstvo i mladost na fruškoj gori, na obali Dunava, kanala DTD i nikad ni mene ni nikog koga znam nije zakačio krpelj.
    Šta se to desilo u prirodi i sa prirodom u zadnjiih 20-30 godina? Da nije poklon sa neba iz 1999?
  • /

    13.06.2023 09:28
    Da bi se krpelj zakacio i rilicom stigao do krvnog suda da se nahrani potrebno je vreme. Dok boravite u prirodi pregledajte kozu svakih par sati, pregibne regije, iza kolena... kod dece kosu
    I skidate ga sto pre, bez uvrtanja, gnjecenja ili hemije.
    Zaostala rilica moze da uzrokuje lokalnu infekciju (stafilokoknu, posto je vec na kozi razmnozice se na mestu traume), ali se smanjuje rizik zarazavanja Lajmskom bolescu ako krpelja skinete sto pre.
    Americka agencija za kontrolu bolesti (cdc) ima kratak i jasan opis...
  • Rodoljub Tanasić

    12.06.2023 23:32
    Autor sam Opstanka, priručnika za preživljavanje u prirodi i jako dobro znam problem. Par stotina krpelja sam odstranio drugima, a samom sebi 7 komada.
    Kao prvo, krpelj ne grize, on ima rilicu kojom se implementira u kožu. Rilica nije samo cevasta kao kod komarca, nego je sa cele spoljne strane „nazubljena“, kao zubima testere. Kada se implementira, ta nazubljenja su kao zatvoreni kišobran. Ali kada čupate rilici kišobran se otvara! Zbog toga se i ne može samo jednostavnim čupanjem iz kože odstraniti (iščupati) jer najčešće puca. Ta rilica nije „nožica“, a njen ostanak u telu izaziva infekciju kao i svako strano telo - trn npr.
    Nekada ste duže u prirodi, pa i sami i obično nemate pincetu adekvatnog oblika za odstranjivanje krpelja, a bilo koja ne ide! Istovremeno sami sebi sa specijalnom pincetom vrlo teško da ćete odstraniti krpelja jer NE „Možete sa strane pogledom da kontrolišete da li je blizu kože i da li ste dobro obuhvatili deo krpelja blizu kože.“. Pogotovo ne ako imate krpelja na leđima, članku noge ili duboko u preponama.
    Improvizacije su konac ili parče odsečeno od PVC boce.
    I NE ČUPATI, ali LAGANIM UVRTANJEM koncem ili plastikom, uz veoma blago povlačenje na gore, dolazi do rotacije i uz rilicu spajanje „zuba testere“ u relativno ovalan oblik, rilica lagano i bez pucanja izlazi.
    Svaki puta se oduševim neznanjem onih koji dele savete o krpeljima! Molim Vas, nije teško doći do mene, da bi napisali adekvatan tekst uz prigodne ilustracije. Za optše dobro...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.