Studija: Bizaran simptom može biti znak demencije

Hronični zatvor mogao bi biti veći problem od pukog problema sa varenjem.
Studija: Bizaran simptom može biti znak demencije
Foto: Pixabay
Istraživanje sprovedeno na više od 110.000 osoba srednjeg i starijeg doba pokazalo je da bi hronični zatvor mogao povećati rizik od razvoja demencije.
Oni koji su patili od hroničnog zatvora, što znači da su imali manje od tri pražnjenja creva nedeljno, pokazali su znakove starijeg mozga, odnosno ostvarili su lošije rezultate na testovima pamćenja i razmišljanja od svojih vršnjaka koji su redovno obavljali veliku nuždu. 
Učesnici koji su patili od zatvora takođe su imali 73 odsto veću verovatnoću da će pokazati smanjene kognitivne sposobnosti.
 
Iako su ovo rana otkrića, studija sugeriše da bi mikrobiom creva mogao biti povezan sa zdravljem mozga. 
 
Otkriće je predstavljeno ove nedelje na sastanku Udruženja za Alchajmerovu bolest u Amsterdamu.
 
"Ovi rezultati naglašavaju važnost da kliničari razgovaraju o zdravlju creva, posebno o zatvoru, sa svojim starijim pacijentima", izjavio je dr Dong Vang, autor studije.
 
Alchajmerova bolest je najčešći oblik demencije i čini od 60 do 70 odsto svih slučajeva, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije. Uobičajeni simptomi uključuju gubitak pamćenja, lošu procenu, zbunjenost, ponavljanje pitanja, poteškoće u komunikaciji, duže vreme za obavljanje uobičajenih dnevnih zadataka, impulsivno ponašanje i probleme s kretanjem.
 
Ishrana s malo vlakana jedan je od glavnih uzroka zatvora. Voće, povrće i cele žitarice poput avokada, ovsa, jabuka, artičoka, sočiva, kinoe i čia semenki su namirnice bogate vlaknima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?