Zbog čega se tokom prehlade zapuši samo jedna nozdrva

Kada tokom prehlade ili virusa imate zapušen nos, da li vam se čini da je jedna nozdrva uvek više zapušena od druge?
Zbog čega se tokom prehlade zapuši samo jedna nozdrva
Foto: Pixabay
Potpuno ste u pravu, prenosi N1 Zagreb.
 
Naime, lekari kažu da je razlog manje povezan s mehanizmima za prehladu, a više s nosnom anatomijom i funkcijom.
Zato je važno i razumeti tu osnovnu anatomiju nosa. Nos ima četiri para sinusa, "džepove" ispunjene vazduhom povezane s nosnim šupljinama, koji proizvode sluz potrebnu za održavanje nosa vlažnim.
Tu su i tri para nosnih školjki na stranama obe nosne šupljine koje se savijaju u nosu kako bi zagrejale i ovlažile vazduh nakon što ga udahnete i kako bi pomogle u nosnoj drenaži. U normalnim okolnostima, vaš nos i nosne školjke prolaze kroz nešto što se naziva nosni ciklus. On je spontano naizmenično začepljenje i dekongestija svake nozdrve.
 
Takođe, ovaj osećaj jednostrane blokade takođe može da bude vidljiviji kod nekoga s devijacijom septuma, što se događa kad je okrenut na jednu stranu. Važnu ulogu može da ima i to na kojoj strani osoba spava tokom noći. Naime, unutar nosnih školjki nalaze se velike vene koje mogu da se ispune krvlju, naročito kada osoba leži.
 
Ali, ako imate konstantni gubitak ukusa i mirisa, promene vida i bolove zbog zapušenosti nosa, potražite pomoć lekara, piše N1 Zagreb.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.