Ovo treba znati: Koji su mladeži "opasni"?

Skoro svaka odrasla osoba na licu i telu ima od 20 do 40 mladeža.
Neki su naši verni saputnici od rođenja, dok se drugi pojavljuju vremenom. 
 
Iako ih je većina predstavlja benigne promene na koži, postoje oni koji zahtevaju našu pažnju i stručan pogled dermatologa ili plastičnog hirurga.
Doktorka Svetlana Bogdanović, estetski hirurg, osnovala je polikliniku Diva 1991. godine u Beogradu, a od 1995. godine radi kao edukovani specijalista radiotalasne hirurgije koju je prva počela da radi u našoj zemlji i regionu. 
 
Ova dermatohirurška tehnika i klasična hirurška ekscizija su jedine bezbedne metode za uklanjanje mladeža i zato je baš ona odličan sagovornik na temu mladeža. 
 
Ovo su njeni saveti kada je reč o mladežima i kako razlikovati benigne od "opasnih", kao i kada je potrebno uklanjanje mladeža i kojom tehnikom.
Godišnji pregled - prvi korak ka sigurnosti
 
U narodnoj mudrosti već je ukorenjena izreka da je "Bolje sprečiti, nego lečiti", i to je upravo ono što treba raditi kada je reč o mladežima. Redovni godišnji pregledi kod dermatologa ili plastičnog hirurga, jednom u šest ili 12 meseci, prvi su korak u prevenciji razvoja malignog melanoma. 
 
Ranom detekcijom promena na mladežu, moguće je blagovremeno reagovati i sprečiti da mladež preraste u maligni.
 
Zato su u poliklinici Diva dr Bogdanović, klinički pregledi mladeža besplatni.
 
Između dve kontrole - budite proaktivni
 
U periodu između dve redovne kontrole, samopregled je od suštinske važnosti. Na taj način možete uočiti potencijalno rizične promene na mladežima i na vreme se javiti specijalisti.
 
Samopregled mladeža u 5 koraka:
 
Kada samostalno pregledate mladeže, evo pet ključnih aspekata na koje treba obratiti pažnju.
 
Simetričnost mladeža:
 
Pravilni oblici su znak benignosti. Ako primetite asimetričan mladež, ili se asimetrija naglo javlja, vreme je za posetu lekaru.
 
Ivice mladeža:
 
"Čiste", ravne ivice su dobar znak, dok nepravilne, reckave ivice zahtevaju stručnu procenu. Posebno ukoliko su se iznenada pojavile.
 
Boja mladeža:
 
Svaki spektar boje od svetlokestenjaste do tamnosmeđe je uobičajen, ali crni mladeži ili oni koji menjaju boju ili imaju kombinaciju više boja mogu biti znak za uzbunu, te se za detaljniji pregled obratite specijalisti.
 
  
 
Veličina mladeža:
 
Mladeži veći od šest milimetara zahtevaju pažnju, posebno ako dođe do promene u obliku, ivicama ili boji. Međutim, ni manji mladeži nisu zanemarljivi. Neuobičajeno brz rast mladeža je alarm za javljanje na pregled.
 
Promena mladeža:
 
Svaka vidljiva promena kao što su upala, vlaženje, bol, krvarenje, hiperpigmentacija i depigmentacija je razlog za posetu lekaru.
 
Statistike i sigurnost:
 
S obzirom na to da se samo jedan u 100.000 mladeža transformiše u melanom, redovnim pregledima se čak 95% melanoma utvrđuje na vreme, omogućavajući gotovo potpuno izlečenje kada se oboleli mladež odstrani u početnoj fazi.
 
Uklanjanje mladeža: prevencija, praktičnost i estetika
 
Ukoliko imate mladež koji je sklon povredama, preporuka je da se ukloni. Razlozi za uklanjanje mladeža su različiti, i bilo da je razlog estetske, praktične ili zdravstvene prirode, važno je da tu procedure obavi lekar specijalista sa iskustvom. 
 
Svaki zdrav mladež može se potpuno bezbedno ukloniti kada je procedura u rukama stručnjaka, dok se uklanjanje rizičnih mladeža pre pojave promena, toplo preporučuje.
 
Koje su bezbedne metode za uklanjanje mladeža?
 
Stav lekara u poliklinici Diva dr Bogdanović i klinički dokazana medicinska činjenica je da su jedine pouzdane metode za uklanjanje mladeža isključivo hirurške tehnike uz obaveznu patohistološku analizu u cilju zdravstvene bezbednosti pacijenta:
  • radiotalasna dermatohirurška tehnika ili
  • klasična hirurška ekscizija

  

Radiotalasno uklanjanje mladeža
 
Više od 90% mladeža se može skinuti radiotalasnom hirurgijom. To obuhvata sve zdrave mladeže, iziritirane ili blago izmenjene. Radiotalasna tehnika je veoma napredna dermatohirurška metoda zbog:
  • brzine i efikasnosti – procedura traje kratko (30 do 60 sekundi po mladežu),
  • visokog komfora za pacijenta – procedura je bezbolna zbog toga što se prethodno nanosi anestetik u obliku kreme i nema krvarenja,
  • brzog i lakog zarastanja i veoma sofisticaranih, skoro neprimetnih ožiljaka.
Zbog svih ovih prednosti, u većini slučajeva, značajno potiskuje klasično hirurško uklanjanje mladeža, kao i lasersko uklanjanje ostalih promena na koži, bez obzira na to da li se radi o skidanju mladeža, bradavica, keratoza, fibroma, lojnih cisti ili ksantelazmi sa kože lica i tela.
Klasično hirurško uklanjanje mladeža
 
Izmenjeni displastični nevusi, kongenitalni nevusi i sve suspektne promene u poliklinici Diva se rade isključivo klasičnom hirurškom metodom, dok se ostale promene na koži mogu uklanjati radio-talasima.
 
Sve u svemu, vaša koža je verni beležnik vašeg života i briga o njoj je ulaganje u vaše zdravlje i sigurnost.
 
Besplatne konsultacije u poliklinici Diva dr Bogdanović
 
Besplatne konsultacije su nešto što se u radu poliklinike Diva podrazumeva i po čemu su prepoznatljivi. Smatraju da su preventiva, redovni pregledi mladeža i pravovremena dijagnostika od neprocenjive važnosti jer je maligne tumore kože moguće izlečiti u početnoj fazi jednostavnom hirurškom ekscizijom.
 
  
 
U poliklinici Diba, u svakom trenutku možete zakazati i uraditi dermatološki pregled kože i dermoskopski pregled mladeža, a preporuka njihovog stručnog tima je da proverite i preventivno otklonite rizične mladeže, kako bi se izbegle komplikacije i zdravstveni problemi.
 
Posetite Polikliniku Diva i zakažite pregled, besplatne konsultacije ili proceduru na telefone +381 63 338 334 i 011 32 42 841.
 
Poliklinika Diva na 3 adrese:
 
Kosovska 34,
Njegoševa 19a, Vračar - Slavija
Bulevar Zorana Đinđića 125d, Novi Beograd.

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.