Počelo testiranje kontracepcijskih tableta za muškarce

Grupa Britanaca je prva na svetu probala novu mušku kontracepcijsku pilulu.
Počelo testiranje kontracepcijskih tableta za muškarce
Foto: Pixabay
Za razliku od pilula za žene, muška pilula YCT-529 ne sadrži hormone i sprečava proizvodnju sperme, blokirajući pristup vitaminu A.
 
Trenutno se testira na 16 muškaraca iz Velike Britanije.
Ako ispitivanja ove pilule budu uspešna, verovatno će postati dostupna svim muškarcima. 
 
Prethodno razvijenim pilulama takođe se pokušavala sprečiti proizvodnja sperme, ali to nije bilo efikasno i bilo je povezano sa zdravstvenim komplikacijama.
Istraživanjima starim čak 100 godina je utvrđeno da ako miševi, pacovi i majmuni ne dobijaju dovoljno vitamina A, to može uzrokovati neplodnost. Ova činjenica je podstakla na razvoj pilule bez hormona.
 
Ovu pilulu je napravila američka kompanija "YourChoice Therapeutics", tvrdeći da je 99 odsto delotvorna i da je 100 odsto reverzibilna, bez nuspojava. Osim toga, spomenuta kompanija tvrdi da ova pilula ima veći kontracepcijski efekat od kondoma. 
 
Zapravo, zasluge za nastanak ovih pilula pripadaju Gundi Georg, profesorki na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta Minesota. Georg je istakla da pretklinički podaci pokazuju da su ove pilule bile 99 odsto delotvorne u sprečavanju trudnoće kod miševa i smanjenju spermatozoida kod majmuna, i to nakon samo dve nedelje njihovog korišćenja.
 
U kompaniji "YourChoice Therapeutics" veruju da će ove pilule biti prihvatljive muškarcima, prenosi Sky News.
  • Markan

    15.12.2023 20:31
    Upsss
    Ups,izvinite druže, ne rade pilule...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.