Koristite mobilni dok hodate? To može biti štetno po zdravlje

Nedavnom bečkom studijom je utvrđeno da korišćenje mobilnog telefona tokom hodanja dovodi do promene načina samog hoda. Dugoročni efekti mogu biti štetni.
Koristite mobilni dok hodate? To može biti štetno po zdravlje
Foto: Pixabay
Novo istraživanje naučnika visoke stručne škole koledža "FH-Campus Wien" u Beču otkriva kakav uticaj upotreba mobilnog tokom hodanja ima na telo, hod i zglobove.
 
Naučnici su upoređivali normalan i nepromenjen hod sa hodom uz korišćenje telefona. Studija, koju je objavio renomirani časopis "Heliyon", sprovedena je u jednom od najsavremenijih interaktivnih laboratorija za analizu hoda i svakodnevnog ljudskog pokreta u stvarnom vremenu.
Ispitanici su hodali na posebnoj traci ispred ekrana na kom je projektovano virtuelno okruženje. Istovremeno su ispitanici rešavali matematičke zadatke, jednom u glavi, jednom uz pomoć mobilnog.
 
Rezultati studije pokazuju da se telo pri korišćenju telefona prebacuje u specifični sigurnosni način rada. Brzina koraka se smanjuje, a istovremeno dolazi do povećanja širine koraka. Iako ovi manji, širi koraci smanjuju opasnost od pada, oni takođe dovode do većeg opterećenja na spoljašnjoj strani zgloba kolena.
To dugoročno može dovesti do trajnih oštećenja: hrskavica i meniskus mogu izgubiti otpornost tokom godina, što u najgorem slučaju može uzrokovati artrozu.
 
Ova saznanja omogućuju stručnjacima na području fizioterapije, sporta, nutricionizma i tehnologije da razvijaju aplikacije i pametne sisteme i sprovode temeljna istraživanja usmerena na njihovu primenu.
  • Zdrav razum

    04.02.2024 09:40
    Da li u slobodno vreme koristite mobilni vise od pola sata dnevno?
    Da - ozbiljna pretnja po mentalno zdravlje
    Ne - velika sansa da ostanete prisebni

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.