Ovo je razlog zašto vam se više piški kad je hladno

Čini se da sama hladnoća tera telo da brže puni bešiku. To je fenomen poznat kao diureza izazvana hladnoćom.
Ovo je razlog zašto vam se više piški kad je hladno
Foto: Pixabay
Jedan od načina na koji se naše telo nosi s hladnoćom je sužavanje krvnih sudova oko kože, tako da krv više cirkuliše oko naših organa i manje je izložena niskim temperaturama blizu površine naše kože. To je povezano s razlogom zašto prsti na rukama i nogama počinju da trnu.
Međutim, ako ima manje krvi uspoljašnjim delovima našeg tela, to znači da više krvi cirkuliše oko naših organa. Interno, naš krvni pritisak je malo viši nego što bi inače bio, a to znači da naši bubrezi sada filtriraju našu krv malo brže nego što bi inače. Rezultat tog filtriranja je - urin. Tako se naša bešika napuni brže nego što bi u normalnim okolnostima.
Na sreću, diureza izazvana hladnoćom je više smetnja nego problem. Možda bi trebalo da odete u kupatilu pre nego što izađete na hladnoću, umesto da vas poriv mokrenja spopadne nekoliko minuta nakon što izađete iz kuće. 
 
Upamtite, ovo je odgovor našeg tela na osećaj hladnoće pa ako se dovoljno toplo obučete, možda uopšte nećete izazvati taj odgovor.
 
Ako vam je stalno hladno, a zatim piškite više nego inače, možete dehidrirati više nego što mislite. Dakle, ako osetite dodatnu žeđ kad se vratite nakon dugog dana provedenog na otvorenom, svakako popijte dovoljno tečnosti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.