Doktor savetuje: Kako se izboriti sa gasovima?

Nadutost i pojačano puštanje vetrova su veoma česti i dosta neprijatni simptomi.
Doktor savetuje: Kako se izboriti sa gasovima?
Foto: 021.rs (dr Dušan Popović/AbelaPharm)
Istraživanja pokazuju da između 15 i 30 odsto populacije ima problem sa nadutošću. Za nastanak ovih simptoma odgovorni su povećano unošenje vazduha i/ili pojačana produkcija gasova u organima za varenje. 
 
Kako nastaju i na koji način možemo da smanjimo stvaranje gasova, objašnjava doc. dr Dušan Popović, internista-gastroenterohepatolog u KBC "Dr Dragiša Mišović Dedinje".
Povećano unošenje vazduha u digestivni trakt (organe za varenje) nastaje usled nepravilne ishrane, naročito ukoliko pacijenti jedu brzo, halapljivo, ukoliko unose veliku količinu gaziranih pića, ukoliko su pušači i slično. 
 
Prilikom normalnog procesa varenja, u digestivnom traktu dolazi do produkcije različitih gasova kao što su: vodonik, metan, vodonik-sulfid, ugljen-dioksid i drugi. 
Razlog za pojačano stvaranje gasova u procesu varenja može biti sama vrsta hrane (mahunarke, kupus, luk, celer, šargarepa i dr), ali i mnogi funkcionalni i organski poremećaji. Od funkcionalnih poremećaja to su: zatvor, sindrom nervoznog debelog creva i dispepsija. 
 
Posebnu grupu pacijenata sa nadutošću čine pacijenti koji imaju normalnu količinu gasa u organima za varenje, ali je oni "doživljavaju" kao pojačanu. To se naziva visceralna hipersenzitivnost, odnosno preosetljivost, koja se često javlja kod funkcionalnih poremećaja creva, najčešće kod sindroma nervoznog debelog creva. 
 
 
Od organskih poremećaja to mogu biti nedostaci različitih enzima u crevima (naročito laktaze), oboljenja pankreasa, tumori i dr. 
 
S obzirom na to da su organski razlozi mnogo ozbiljniji, osnovni cilj detaljnog gastroenterološkog ispitivanja je zapravo pravovremena dijagnostika ove grupe poremećaja, kako bi se započela adekvatna terapija. Gastroenterolozi se svakodnevno susreću sa pacijentima koji imaju problem sa nadutošću i gasovima
 
Navešću vam primer iz kliničke prakse. Pacijentkinja starosti 42 godine, službenica, majka jednog deteta, dolazi na pregled zbog pojave nadutosti, pojačanog puštanja vetrova i povremenog podrigivanja unazad sedam meseci. 
 
Tegobe su se intenzivirale unazad mesec dana, od kada je imala stres na poslu. Ishrana je neredovna, često jede "u hodu". Klinički pregled, osnovne laboratorijske analize, analize stolice i ultrazvučni pregled abdomena su normalni.  
Pacijentkinja nema simptoma i znakova koji bi ukazivali na ozbiljno organsko oboljenje, međutim, pošto joj je otac bolovao od karcinoma kolona, urađena je kolonoskopija. Nalaz kolonoskopije je bio uredan.
 
 
Pacijentkinji je savetovan higijensko-dijetetski režim i preporučen Flobian®, jedna kapsula dnevno, u trajanju od četiri nedelje. 
 
Flobian® je prirodan i bezbedan preparat, koji kao aktivnu supstancu ima L. plantarum 299v. On smanjuje nastanak gasa u crevima, kao i osećaj nadutosti. Na kontrolnom pregledu nakon mesec dana, pacijentkinja navodi da se mnogo bolje oseća. 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.