Šta učiniti ako vas opeče meduza

Meduze je teško uočiti u vodi, jer postoje i potpuno providne vrste, a da su nam u blizini saznamo tek kada osetimo bol kao da nam se stotinu iglica zabolo u kožu, odnosno kada nas opeku.

Meduze je teško uočiti u vodi, jer postoje i potpuno providne vrste, a da su nam u blizini saznamo tek kada osetimo bol kao da nam se stotinu iglica zabolo u kožu, odnosno kada nas opeku.

 

Evo šta treba da radimo u slučaju "bliskog susreta" sa meduzom.

Dok bezbrižno plivate, uživte na dušeku ili igrate odbojku u plićaku, iznenada osetite na svojoj koži da vas nešto peče, kao kada ste se nekada "opekli" na koprivu, to je siguran zank da je u pitanju meduza.

U tom slučaju treba odmah izaći iz vode i isprati opečeno mesto, zatim treba naneti malo alkohola.

Ako vam je pri ruci paradajz, presecite ga na pola i istrljajte opečeno mesto. Pomažu i sirće, kao i sok od paradajza, limuna, ali i urin.

Stari narodni lek koji je ublažava peckanje od meduze, je smokvino "mleko". To je ona bela tečnost koja se javi kada odlomite list smokve.

Oni koj ne veruju u "prirodnu" medicinu, mogu da koriste specijalne kreme protiv opekotina ili antibakterijske kreme.

Nakon prve pomoći, držite hladne obloge neko vreme, a ako se crvenilo i peckanje ne smire nakon dva, tri sata, potražite pomoć lekara.

  • pawlle

    17.07.2013 18:34
    opaliti je zguza
  • Scotch Bonnet

    17.07.2013 12:08
    Zrtva napada

    10% rastvor sirceta drzati u maloj flasici i neka to bude sastavni deo opreme za plazu.

    http://www.wikihow.com/Soothe-a-Jellyfish-Sting

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.