Pojedite šaku badema svaki dan

Šaka badema dnevno može biti savršena užina koja će vas sačuvati i od bolesti.
Šaka badema dnevno može biti savršena užina koja će vas sačuvati i od bolesti.

Ovaj visokoproteinski obrok, potiskuje i zavarava apetiti i odličan je za zdravlje srca, piše Dejli mejl.

Bademi su prepuni monozasićenih masti i vitamina E koji štiti od loših uticaja UV zraka i Alchajmera, tvrdi čak šest studija nedavno predstavljenih Društvu nutricionista San Dijega.

Za one sa rizikom za dijabetes, bademi na dnevnom nivou regulišu nivo glukoze u krvi.

Oni su takođe bogati mineralima koji pomažu da naše kosti budu jake, magnezijum se važan za mišiće ali i nerve i reguliše krvni pritisak.

Za kožu tu je grupa flavonoida koji su antioksidansi i poboljšavaju efekat vitamina E zbog koga izgledamo mladoliko.

Jedna od pomenutih studija, koju je vodio dr Kerol O`Nil sa Univerziteta Luizijana gde je na impresivnom uzorku od 24.808 odraslih utvrđeno da sa redovnim unošenjem badema dolazi do poboljšanja našeg psihološkog stanja.

Zanimljivo je da se umerenim konzumiranjem badema, učesnici studije se nisu gojili. Dijeta sa bademima, nakon šest nedelja, smanjila je masu oko stomaka i količinu sala.

Preliminarni rezultati tvrde da grickanje badema smanujuje količinu masti u telu što dovodi do smanjenja rizika od metaboličkog sindroma čime se, automatski, smanjuje šansa za srčane bolesti, šlog i ostale bolesti krvnih sudova.

  • Blatobran XIV

    30.04.2014 20:52
    I Hajduk Veljko je cure uvek dovlačio pod badem-drvo!
  • Steva-NS

    30.04.2014 17:36
    Ako pojedem šaku badema (koju kupim),od čega će porodica živeti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.