Cigarete i kafa na prazan želudac veoma opasne

I kafa i cigarete deluju kao stimulansi koji će čoveku vrlo brzo popraviti raspoloženje i učiniti ga budnim i spremnim za dnevnu akciju.
I kafa i cigarete deluju kao stimulansi koji će čoveku vrlo brzo popraviti raspoloženje i učiniti ga budnim i spremnim za dnevnu akciju.

Štaviše, kafa je za većinu ljudi dugoročno uglavnom zdrava. Međutim, naučna istraživanja pokazuju da to nikako nije i omiljena jutarnja kombinacija. Poznato je da su cigarete pune kancerogenih sastojaka, ali nekoliko novijih studija pokazalo je da je ranojutarnja cigareta značajno nezdravija od svih kasnijih u danu.

- Otkrili smo da pušači koji puše odmah nakon buđenja imaju viši nivo kancerogenog NNAL-a u krvi od pušača koji prvu cigaretu odlože za pola sata ili više i to bez obzira na to koliko su cigareta popušili kasnije tokom dana - rekao je Stiven Brensteter s Pensilvanija Stejt Univerziteta, vođa studije sprovedene 2013. na uzorku od 2.000 odraslih pušača.

Ispijanje kafe na prazan želudac rano ujutro stimuliše lučenje hlorovodične kiseline u probavnom sistemu. To može biti naročito problematično za osobe sklone ulkusu i gastritisu.Kafa takođe može izazvati iritaciju kratkog creva i dovesti do sapazma, grčeva i sindroma iritabilnog creva koji se poslednjih godina sve češće dijagnostifikuje. Sve ovo kafa će snažnije uzrokovati ako je pijemo na prazan želudac.

Grčki tim naučnika iz Medicinske škole u Atini otkrio je da cigarete, kada se konzumiraju istovremeno s kafom, uzrokuju veću krutost arterija nego kada se konzumiraju odvojeno, u različito vreme. Krutost arterija otežava cirkulaciju krvi i deluje loše na zdravlje srca.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.