Nove preporuke za korišćenje gastroperidona

Agencija za lekove i medicinska sredstva objavila je danas da bi supstancu domperidon, koju u Srbiji sadrži jedino lek "gastroperidon", proizvođača "Ivančić i sinovi", trebalo primenjivati najduže sedam dana za terapiju mučnine i povraćanja.
Agencija za lekove i medicinska sredstva objavila je danas da bi supstancu domperidon, koju u Srbiji sadrži jedino lek "gastroperidon", proizvođača "Ivančić i sinovi", trebalo primenjivati najduže sedam dana za terapiju mučnine i povraćanja.

Portparol Agencije Aleksandar Tucović rekao je da je u EU Komitet za procenu rizika u oblasti farmakovigilance pri Evropskoj agenciji za lekove (EMA) sproveo je reevaluaciju odnosa koristi i rizika primene domperidona.

"U postupku ponovne procene, koji je pokrenut zbog prijavljivanja neželjenih kardioloških reakcija, potvrđeno je malo povećanje rizika od ozbiljnih poremećaja srca", naveo je Tucović.

Tucović je naveo da Nacionalnom centru za farmakovigilancu Agencije nije prijavljen nijedan slučaj kardioloskih neželjenih reakcija na lek Gastroperidon sa teritorije Srbije. EMA je primetila veći rizik kod pacijenata starijih od 60 godina, odraslih koji primenjuju domperidon u dnevnim dozama vecim od 30 miligrama, kao i kod pacijenata koji istovremeno sa domperidonom primenjuju "lekove koji produžavaju QT interval ili lekove koji su CYP3A4 inhibitori".

U novim preporukama EMA-e o terapijskoj primeni domperidona navodi se da bi je primena te supstance ograničena na ublažavanje simptoma mučnine i povraćanja i da bi trebalo primenjivati najmanje efikasne doze u najkraćem mogućem periodu.

"Terapija ne treba da traje duže od 7 dana. Pacijentima koji trenutno primenjuju domperidon trebalo bi na sledećoj rutinskoj kontroli dati savet o nastavku terapije, promeni doze ili prekidu terapije", navodi se u preporukama.

Primena domperidona kontraindikovana je kod osoba koje imaju, ili mogu da imaju, poremećaje provodljivosti srca, primenjuju druge lekove koji "produzavaju QT interval ili su snazni CYP3A4 inhibitori" i kod osoba sa teškim oštećenjem jetre.

Kod tih pacijenata bi trebalo preispitati terapiju na sledećoj rutinskoj kontroli i prevesti ih na alternativnu terapiju ako je potrebna. Pacijenti koji primenjuju domperidon, a imaju bilo kakav problem sa srcem, trebalo bi da se posavetuju na sledećoj redovnoj kontroli sa lekarom ili farmaceutom, a ako tokom primene domperidona osete nepravilan rad srca ili nesvesticu, odmah potraže medicinsku pomoć.

U Srbiji je u toku postupak obnove dozvole za lek Gastroperidon u okviru kojeg će nove preporuke o terapijskoj primeni domperidona biti adekvatno uvrštene u informacije o leku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.