Razlozi da jedete krastavac

Sezona je krastavaca, a mi donosimo dovoljno dobrih razloga da ih počnete da ih jedete što više - osvežava i rehidrira za vreme vrućina, daje energiju i elminiše toksine iz tela. 

Sezona je krastavaca, a mi donosimo dovoljno dobrih razloga da ih počnete da ih jedete što više - osvežava i rehidrira za vreme vrućina, daje energiju i elminiše toksine iz tela.

1. Obiluje mineralima koji čine kožu lepom i zdravom, magnezijumom, kalijumom i silicijumom.

2. Pomaže u probavi i skidanju kilograma. Zbog visoke količine vode u sebi i malog broja kalorija, idealna je namirnica za sve koji žele da skinu kilograme i održavaju željenu težinu. Koristite ga u salatama, sendvičima i supama. Možete ga i narezati na prutiće i jesti kao grickalicu. Zbog nivoa vlakana u sebi odličan je za dobru probavu.

3. Oči su vam umorne? Stavite kriške krastavaca na njih. Iako je ovaj prizor već toliko učestao da ga to čini klišeom, krastavac zaista pomaže u smanjivanju podočnjaka i natečenih očiju zbog svojih antiupalnih sastojaka.

4. Štiti od raka. Zahvaljujući sastojcima pinorezinol, sekoizolaricirezinol i laricirezinol smanjuje rizik od razvoja nekoliko vrsta karcinoma, među kojima su rak jajnika, dojki, prostate i materice.

5. Smanjuje holesterol, kontroliše pritisak i pomaže dijabetičarima. Zbog hormona koji sadrži sok krastavaca, gušterača može normalno da radi i da proizvodi insulin ključan za dijabetičare. Takođe, sastojak sterol pomaže u snižavanju nivoa holesterola. Zbog obilja minerala i vlakana krastavac je vrlo delotvoran i u regulisanju krvnog pritiska.

6. Hidrira telo. Krastavac čini 90 odsto vode, pa ako vam dosadi da pijete vodu, slobodno posegnite za njim. Odlično će vas rehidrirati.

7. Odličan je borac protiv opekotina i vrućine. Rehidriraće vas za vreme vrućina, a pomoći će i kod opekotina. Narezani krastavac stavite na opečena područja i pustite da deluje. Osetićete instantno olakšanje.

8. Eliminiše toksine iz tela. Zbog visokog nivoa vode, krastavac će pomoći telu da izbaci nepotrebne otrove i nečistoće. Dobar je i za razgradnju bubrežnih kamenaca.

9. Sadrži većinu vitamina koji su vam potrebni. U njemu ima dovoljno vitamina A, B i C koji su vam potrebni u jednom danu da bi održali imunitet zdravim i dobili potrebnu energiju.

10. Zaboravite žvakaće gume. Krastavac će bolje osvežiti usnu šupljinu od njih, a uz to će i zaceliti postojeće ranice. Ako stavite krišku krastavca na nepce i držite pola minuta, fitokemikalije iz njega ubiće sve bakterije odgovorne za neugodan zadah, piše Fitnea.

11. Čini kosu i nokte zdravim i lepšim. Silicijum u krastavcima čini kosu i nokte snažnijim i sjajnijim, a ujedno i podstiče rast kose.

12. Silicijum čuva zdravlje zglobova, olakšava kostobolju i bol usled artritisa. Ovaj mineral pomaže u jačanju veznog tkiva, a ako ga pomešate sa sokom od šargarepe ublažićete i bol usled artritisa i kostobolje snižavajući nivo mokraćne kiseline.

13. Odličan je protiv mamurluka. Ako želite da izbegnete glavobolju drugi dan, pre spavanja pojedite par kriški krastavca. Sadrži dovoljno vitamina B, šećera i elektrolita koje će nadoknaditi izgubljene nutrijente tokom burne noći.

14. Čuva zdravlje bubrega. Zato što smanjuje nivo mokraćne kiseline u telu čuva bubrege u dobroj formi.

15. Ako želite da smanjite krvarenje iz desni, počnite da jedete više krastavaca.

16. Bolji je od energetskih pića. Zbog vitamina B i ugljenih hidrata uz krastavce ćete dobiti dobar izvor energije koji će vas dići iz uspavanosti i dati potrebnu injekciju energije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.