Mleko blokira efekat lekova za osteoporozu

I najmanja količina mleka koja se sipa u kafu dovoljna je da umanji ili čak potpuno blokira efekat nekih antibiotika i lekova protiv nastanka i širenja osteoporoze, upozoravaju nemački farmaceuti.
I najmanja količina mleka koja se sipa u kafu dovoljna je da umanji ili čak potpuno blokira efekat nekih antibiotika i lekova protiv nastanka i širenja osteoporoze, upozoravaju nemački farmaceuti.

Razne kombinacije hrane i lekova mogu imati brojne neželjene efekte, ali većina ljudi nikad ne bi pomislila da je jedan od "krivaca" za to i mleko.

Predstavnici nemačkog Udruženja lekara objasnili su da se kalcijum iz mleka u probavnom traktu vezuje za određene lekove, stvarajući slabije topljive spojeve koje krvotok ne uspeva da apsorbuje. Zbog toga nemački lekari upozoravaju kupce da posle uzimanja antibiotika i lekova protiv nastanka i širenja osteoporoze sačekaju dva sata pre konzumiranja kafe s mlekom.

Takođe, grejpfrut bi trebali da izbegavaju pacijenti koji uzimaju lekove za regulaciju nivoa holesterola u krvi i one za jačanje imunog sistema, kao što su na primer lekovi koji se uzimaju posle transplantacije organa.

  • Anonimus

    19.06.2014 12:43
    Alfatoksin
    Šta bi sa vračanjem nivoa aflatoksina u mleku ??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.