SMS-ovi korisni za redovno uzimanje lekova

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu kraljica Marija u Londonu ukazuje na korist od podsećanja na uzimanje lekova putem SMS-a.
Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu kraljica Marija u Londonu ukazuje na korist od podsećanja na uzimanje lekova putem SMS-a.

Istraživanje je pokazalo da su SMS-ovi povezani sa znatnim povećanjem šansi da će se pacijenti striktno pridržavati prepisane terapije, piše časopis "PLOS One".

Prema dostupnim podacima, u proseku četvrtina pacijenata ne uzima lekove onako kako ih je prepisao lekar i to najčešće zato što zaboravi na njih.

Međutim, istraživanje, u kome je učestvovalo oko 300 pacijenata, pokazalo je da se pomoću SMS-a broj takvih pacijenata smanjio na oko 9 odsto. Reč je o porukama koje pacijenti dobijaju na svom telefonu od strane medicinske ustanove, a koji stižu na vreme za uzimanje lekova.

Inače, osim podsetnika, ovi SMS-ovi mogu da sadrže i informacije o delovanju lekova koje dodatno povećavaju šanse da ih se pacijenti pridržavaju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.