Letnji hit sa mirisom Mediterana: Brancin s limunom i svežim biljem

Ako vam je potreban predah od teške hrane i želite nešto lagano, brzo i osvežavajuće — brancin iz rerne je pravi izbor.
Letnji hit sa mirisom Mediterana: Brancin s limunom i svežim biljem
Foto: Pixabay (ilustracija)

Ovaj mediteranski klasik je idealno jelo za tople letnje dane, a još bolje ako imate priliku da ga pripremite na moru.

Sastojci (za 2 osobe)

2 fileta brancina (može i orada, pastrmka ili oslić)

1 limun (tanko isečen na kolutove)

1 veza svežeg peršuna ili vlašca (sitno seckano)

2 čena belog luka (sitno seckana)

1 kašika kapara (ispranih)

maslinovo ulje (hladno ceđeno)

so i sveže mleveni crni biber

po želji: nekoliko grančica timijana ili ruzmarina

Priprema:

Zagrejte rernu na 200°C.

U međuvremenu, nauljite pleh ili ga obložite papirom za pečenje.

Pripremite filete. Ribu posolite i pobiberite s obe strane. Položite filete na pleh, kožom nadole.

Preko ribe rasporedite limunove kolutove, kapar, beli luk i sveže bilje. Prelijte sve sa 2–3 kašike maslinovog ulja.

Stavite u rernu i pecite oko 12–15 minuta, dok riba ne postane meka.

Poslužite uz osvežavajuću salatu od rukole i paradajza ili blago začinjeni kuvani krompir sa peršunom i limunom.

Ukoliko imate roštilj, ovaj recept je još bolji kad se fileti kratko peku na otvorenom plamenu.

Dodajte čašu rashlađenog belog vina i uživanje je zagarantovano.

OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • BEG-Istrijan-SCHWAB.

    24.07.2025 22:14
    рибе
    Пастрмка је риба за континенталце, ослић је добра риба, само има прилично неутралан укус. Бранцин и орада су рибе са више укуса и могу добро да се припреме, уколико немате роштиљ у дворишту онда је припрема ораде или бранцина боље у падели него у рерни. И наравно недостаје најважнији додатак, а то су блитва, палента или кумпир. Наравно да ће најбоље пријати ако целог бранцина ставите на роштиљ, кожу пажљиво косо зарезати
  • Lp

    23.07.2025 13:06
    Lp
    Meni je taj Brancin ne kako izvikan i nije nesto bar za mene. Oslic i Pastrmka od riba su zakon u svim kombinacijama.
  • Nadrealista Liman 3

    23.07.2025 13:04
    Da spremite brancina s limunom mozete koristiti oradu, oslica i pastrmku

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti