Predlog za ručak: Limun‑rikota pasta

Recept je jednostavan, brzo se sprema, a efektan je izgledom i ukusom.
Predlog za ručak: Limun‑rikota pasta
Foto: Screenshot (Youtube/The Clever Meal)
Vreme pripreme: 15-20 minuta
 
Broj porcija: 2-3
Sastojci:
 
- 300 g paste (špagete ili taljatele - po izboru)
 
- 250 g rikota sira 
 
- 1 veći limun (korica + sok)
 
- 2 čena belog luka (sitno seckana ili izgnječena)
 
- 2 kašike maslinovog ulja
 
- 30–40 g rendanog parmezana (ili zameniti sa kačkavaljem ako treba)
 
- Svež bosiljak (opciono, ali preporučeno)
 
- So i biber po ukusu
 
- Voda u kojoj se kuvala pasta (1/2 šolje - ne bacati)
Priprema:
 
1. Skuvajte pastu u slanoj vodi prema uputstvu sa pakovanja (al dente je najbolji za ovaj recept). Sačuvajte pola šolje vode pre nego što procedite pastu.
 
2. U međuvremenu, dok se pasta kuva, u većoj činiji sjedinite rikotu, rendanu limunovu koricu, sok od limuna, rendani sir, so i biber.
 
3. Dodajte sitno seckani beli luk i 1–2 kašike maslinovog ulja. Sve dobro izmešajte dok ne dobijete kremastu smesu.
 
4. Kada je pasta kuvana, procedite je i odmah je dodajte u činiju sa rikota-sosom. Dodajte i 1/4 - 1/2 šolje vode u kojoj se kuvala pasta i promešajte. Voda pomaže da se sos lepo zalepi za pastu i postane svilenkast.
 
5. Po potrebi dodatno poslite i pobiberite. Dodajte još limunovog soka ako volite jaču citrusnu notu.
 
6. Servirajte odmah, pospite još malo parmezana i ukrasite svežim listićima bosiljka ili limunovom koricom.
Saveti:
 
- Ako ne možete da nađete rikotu, možete koristiti domaći sir iz mlekare uz dodatak malo pavlake i maslinovog ulja kako bi se dobila kremasta tekstura.
 
- Možete dodati i mladi grašak, tikvice ili rukolu za osvežavajuću varijantu.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti

Šmek jeseni: Late kafa sa bundevom

Sezona je bundeve i svih divota koje se od nje prave. Danas vam predlaženo ovu finu kafu sa pireom od bundeve i mešavinom začina za recepte sa bundevom.