Bela čorba je jedno od onih jela koje spaja domaću tradiciju i savršenu utešnu hranu. Kremasta, mirisna i bogata, godinama je omiljeni izbor na porodičnim trpezama.
Foto: Pixabay (ilustracija)
Bela čorba je starinsko jelo koje deluje okrepljujuće. lako se pravi, a ovo je tradicionalni recept, piše
Citymagazine.
Sastojci:
-
500 g pilećeg mesa (najbolje belo meso ili bataci)
-
1 veći krompir
-
2 šargarepe
-
1 peršun (koren i listovi)
-
1 manji celer (koren)
-
1 glavica crnog luka
-
2 čena belog luka
-
1 l vode
-
1 l pileće supe (može i kocka rastvorena u vodi)
-
200 ml kisele pavlake
-
2 kašike brašna
-
1 žumance
-
2-3 kašike ulja ili maslaca
-
So i biber po ukusu
-
Lovorov list (opciono)
-
Sok od jednog limuna
Priprema:
-
Pileće meso operite, isecite na manje komade i stavite u lonac sa vodom. Kuvajte dok ne postane mekano. Kada je kuvano, izvadite meso i sačuvajte vodu u kojoj se kuvalo.
-
Krompir, šargarepu, peršun i celer očistite i isecite na sitne kockice.
-
Crni luk sitno iseckajte.
-
U drugom loncu zagrejte ulje ili maslac i dodajte iseckani crni luk. Pržite dok ne postane staklast.
-
Dodajte brašno i pržite uz stalno mešanje dok ne postane svetlo smeđe boje.
-
Polako dodajte vodu u kojoj se kuvalo meso i pileću supu, stalno mešajući da se ne stvore grudvice.
-
Dodajte iseckano povrće i kuvano pileće meso. Kuvajte dok povrće ne omekša.
-
U posudi pomešajte kiselu pavlaku, žumance i sok od limuna. Dobro izmešajte.
-
Dodajte nekoliko kašika vrele čorbe u smesu sa pavlakom (da se temperira) i zatim lagano umešajte sve u čorbu.
-
Dodajte so, biber i lovorov list po ukusu. Kuvajte još 5-10 minuta uz povremeno mešanje.
-
Čorbu pospite seckanim peršunom i poslužite toplo.
Prijatno!
OGLASI RADNO MESTO! Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije
Život - Recepti
11.12.2025.•
Ovaj puding‑kolač kombinuje slojeve hrskavih žitarica i bogatu, kremastu smesu koja prilikom pečenja upije sve sastojke - i kolač dobije sočnu, skoro puding‑teksturu.
10.12.2025.•
Kada poželite brzo i toplo čokoladno zadovoljstvo, kolač u šolji je idealan - gotov za minut‑dva u mikrotalasnoj, bez puno posuđa, sa minimalnim naporom i maksimumom udobnosti.
09.12.2025.•
Zeleni mača brauni kombinuje bogatstvo klasičnog braunija s blagom, zemljanom aromom zelenog čaja.
08.12.2025.•
Ovo jednostavno, a preukusno jelo kombinuje tri skromna sastojka - krompir, sir i luk.
08.12.2025.•
Slađa od klasične torte od sira, kremastija od klasične baklave - ova torta je stvorena za svečane prilike i da impresionira svakoga ko je proba.
07.12.2025.•
Babka je raskošan slatki hleb od dizanog testa, poznat po svojim predivnim slojevima i bogatom punjenju.
07.12.2025.•
Ovo jelo je pravo utoliko koliko je jednostavno, domaće i sito.
07.12.2025.•
Viralni hleb/lepinja sa samo dva sastojka - sir i jaja - zdrav, brz i pun proteina.
07.12.2025.•
Mača late je elegantan, zdrav napitak koji kombinuje blage stimulativne efekte zelenog čaja sa antioksidansima, dok bademovo mleko i med daju kremastu, blagu i prirodno slatku notu.
06.12.2025.•
Hladni decembarski dani idealni su za topla, kremasta jela, a potaž od povrća je jedan od najjednostavnijih načina da se brzo spremi nešto zdravo i ukusno.
05.12.2025.•
Napolju je sve hladnije, a "američki keksići", takozvani "cookies", podsećaju nas na one scene iz filma kada se tek izvade iz rerne, pa se jedu uz mleko.
03.12.2025.•
Ponekad je za dobar desert potrebno samo nekoliko sastojaka i par minuta.
03.12.2025.•
Ponekad je najjednostavniji recept - i najbolji.
03.12.2025.•
Vanila kafa sa cimetom i bademovim mlekom je nežna, mirisna i savršena za one trenutke kad vam treba nešto toplo i posebno.
02.12.2025.•
Rižoto sa karfiolom i pečurkama je lagan, ukusan i brzo gotov.
02.12.2025.•
Danas vam donosimo recept za kremastu, toplu, blago slatku i mirisnu kafu sa kokosovim mlekom i začinima.
01.12.2025.•
Ovaj krompir spaja blagu slatkoću pečene ljuske, nežnost sredine i hrskavost oraha - savršena kombinacija tekstura i ukusa kao prilog ili lagani glavni obrok.
01.12.2025.•
Mafini su uvek dobar izbor kad želite nešto brzo, slatko, a ne previše teško - pogotovo kad koristite integralno brašno i voće.
30.11.2025.•
Ovaj kolač je savršeno voćna poslastica - ne previše sladak, sočan i lagan, idealan uz čaj ili kafu.
30.11.2025.•
Ovaj recept kombinuje nežnu slatkoću karfiola sa topljenim sirom, stvarajući savršeno jelo pogodno kad poželite nešto toplo i kremasto.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar