Život
11.03.2015.
15:51
Broj obolelih od raka dojke u Srbiji je sličan prosečnom broju obolelih od tog maligniteta u evropskim zemljama, ali je Srbija na drugom mestu po broju smrtnih slučajeva od ove bolesti.
  • LOL

    12.03.2015 13:01
    WTF
    Nije mi jasno kako ocekujete da se zene redovno kontrolisu kada im to nije omoguceno ni kada su dovoljno informisane da to zele.Samokontrola je nista, ona otkriva jako mali broj promena.Ako drzava zaista zeli da pomogne u prevenciji trebala bi da napravi zestoku reorganizaciju u zdravstvu pocev od papirologije pa sve do prava ZAPOSLENIH i ODGOVORNIH zena.Naglasak na zaposlene i odgovorne posto mi koji smo zaposleni i zelimo redovno da kontrolisemo grudi (na svakih godinu dana nakon sto se uoci promena)nemamo prava na besplatne kontrole kao sto to imaju nezaposlene zene i zene koje neodgovorno i retko rade kontrole.Ja kao zena sa visokim rizikom zbog porodicne anamneze i 4 tumora u dojkama sa svojih 34 svake godine prolazim dugotrajne peripetije da bih stigla na UZ.Vecinom odustanem i kontrolu uradim privatno.Problem je generalno u tome sto nijedan UZ nemoze bez uputa , da bi ste dobili uput morate kod ginekologa.Da bi ste dobili termin kod ginekologa ukoliko nije hitan slucaj dobijate termin svake godine u sl. vreme za godisnju kontrolu. Npr. ja sam ove godine preko kol centra u prvim danima januara dobila termin za kraj marta. Kad budem otisla dobicu uput s kojim treba da zakazem snimanje na onkologiji i da znam unapred za 6 mes kad cu dobiti ciklus i kada mi pada 14 dan ciklusa kada UZ mora da se radi. Pa kad to odradim moram ponovo da zakazem kod ginekologa(jos 1-3 mes cekanja)da bi mi unela podatke u racunar i eventualno uputila dalje ako ima promena.Ja ne znam dali ja nisam normalna ili ovo sve nije normalno organizovano. Nase zdravstvo je ekvivalent borbi sa vetrenjacama. Odvajam veliki deo plate na zdravstvo a opet me na kraju nateraju da nuzne kontrole i preglede obavaljam privatno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna