Život
12.10.2012.
19:30 > 19:40
Kada neko pomene London, na šta prvo pomislite? Na Big Ben, crvene autobuse na sprat ili telefonske govornice? Ili vas možda asocijacije vode ka nekom od brojnih londonskih pabova?
  • SFRJ guy

    16.10.2012 08:59
    ...
    Ne kapiram. Ja sam vojvođanin (100postotni, rasno čisti, imam uverenje da se nisam mešao sa nižim nevojvođanskim rasama 76 generacija unazad, sve po nirnberškim zakonima) i volim da jedem pljeske, ćevape, pečenje, a pegla mi kreće od šnenokli i šufnudli i testa s makom. Još jednu stvar ne kontam (znam da te nervira taj sarajevski izraz, zato ga i koristim)je l' pre 1918. i Jugoslavije Vojvodina bila puna VOJVOĐANSKIH kasarni???
  • @Repetitio Est - Mater Studio

    16.10.2012 07:24
    >O kakvoj okupaciji pričaš čoveče?<

    O okupaciji Vojvodine od strane Srbije započetoj 1918. godine.

    >Nisam primetio pripadnike stranih oružanih snaga na ulicama.<

    Obrati pažnu bolje pa ćeš primetiti u saobraćaju vojna vozila sa tabicama vojske Srbije, vojne brodove na Dunavu, kao i brojne kasarne širom Vojvodine.


    Elem, otvaranje restorana neke strane kuhinje nema nikakve veze sa onim što se radi ovde, a to je sistematska maliciozna kolonizacija isključivo srpskim pravoslavnim življem. Ugostiteljski objekti koji su posledica kolonizacije nisu odraz različitosti, ni kosmopolitizma, niti su odraz nekog bogatstva, jer se već više od dvadeset godina samo takvi objekti umnožavaju, dok Vojvođanski nestaju. Kada Vojvođanin otvori italijanski ili recimo indijski restoran, otvori ga za svakog. Kada neko od prekodrinskih otvori pečenjaru, otvara je za svoje iz antivojvođanske IX. ofanzive. Novosađani ne idu u pečenjare na "ja'njet'nu", kapiraš?

  • Repetitio Est

    15.10.2012 18:30
    Mater Studiorum
    Pročitaj još jednom vest, u Londonu niko nije tražio da se pozatvaraju indijski, tajlandski, italijanski (...) lokali i da se Pakistanci i Jamajčani proteraju "odakle su došli", nego samo da se sačuvaju tradicionalni LONDONSKI (ne čak ni engleski ili britanski) pabovi.
    O kakvoj okupaciji pričaš čoveče? Nisam primetio pripadnike stranih oružanih snaga na ulicama. Nemam ništa protiv okupacije bosanskim, mediteranskim, kineskim, francuskim, mađarskim, turskim i inim specijalitetima... Probaj jednom pa ćeš shvatiti o čemu ti govorim, i o čemu vest govori!
  • eeee

    15.10.2012 17:26
    @Ljuba
    Animozitet prema okupatoru i kolonizaciji kojom protiv naše volje uništava sve naše, nije ksenofobija. Stranci su uvek dobrodošli u Novi Sad i Vojvodinu, kao gosti, kao turisti, kao poslovni ljudi i sl. Tako je svuda u svetu. Samo se Vojvođanima imputira ksenofobija kada prirodno reaguju na sistematko zatiranje njihovog identiteta i kulture, što etnički čistim naseljavanjem, što odlukama sa vrha države.

  • Gervasijus

    15.10.2012 08:27
    nema više
    nema više kafane pilot...prirasla mi za srce, onako u prolazu pored nje...mada, ne čudi me što je nema više,jer kafana ne opstaje što volimo da prolazimo pored nje, već što volimo da popijemo u njoj...ko mi jekriv što sam godinama samo prolazio pored Pilota.
  • Ljuba

    14.10.2012 11:44
    @Eeee:
    Kad tako kažeš zvuči kao da su pečenjare i ćevabdžinice nešto loše. Smetaju ti "poturcistički" ugostiteljski objekti a žališ za staaaarim novosadskim PICERIJAMA i KOLOM!? Šta ti još smeta? Nema više starih vojvođanskih kineskih restorana, zamenili su ih jeftini sečuanski kineski restorani? Pročitaj još jednom vest, u Londonu niko nije tražio da se pozatvaraju indijski, tajlandski, italijanski (...) lokali i da se Pakistanci i Jamajčani proteraju "odakle su došli", nego samo da se sačuvaju tradicionalni LONDONSKI (ne čak ni engleski ili britanski) pabovi. Ti svoj žal za mladost brkaš sa nečim sasvim desetim. Skučenost i ksenofobni provincijalizam nisu nikome doneli ništa dobro.
  • eeee

    13.10.2012 09:08
    Mi o našim kafanama nismo odlučivali, kao ni o bilo čemu drugom što je uništenom od jogurt revolucije na ovamo. Zna se ko odlučuje i ko uništava identitet, kulturno i istorijsko nasleđe Vojvodine. Pečenjare, folkoteke, ćevapdžijnice i slične poturcističke kreacije niču po celom gradu.

    Meni recimo strašno nedostaju stare picerije sa dušom. Miletove se sećam samo kroz maglu, ali dobro pamtim Bordo, imao je atmosferu starog restorana, iako je to bila picerija, pa onda ona u suterenu u Narodnih Heroja, kako se zvala?

    Osećam žal za svakom centroslavijinom ranjom na ćošku po starim delovima grada. U odnosu na ovo sada, popiti kao klinac kolu je bio veći doživljaj nego izlazak u ove fensi narodnjačke klubove pune kriminalaca i sponzoruša. Osećam žal za tim normalnim vremenima i normalnim ljudima, običnim ljudima, komšijama, prolaznicima koje smo godinama sretali.

    Osećam žal za vremenom u kom je u gradu bilo manje narkomana nego bioskopa, kada se ni noću nismo zaključavali, kada nije bilo alarma za kola, sigurnosnih vrata, kada je jedan Đura bubreg vredeo više od svih kamera za video nadzor, kada se moglo slobodno i opušteno živeti. Ma, bolje da ćutim...

  • 13.10.2012 07:37
    Gillan
    Gurman, Palić, Efika, Malenjak, Šaran, Mrca...
    Mi, na žalost, nismo imali sluha da čuvamo naše kafane....
  • seljak

    12.10.2012 22:09
    Ja pijem u weatherspoons jeftino je (:
  • London Boy

    12.10.2012 20:10
    Kings Head, Tooting Bec

    http://www.heritagepubs.org.uk/pubs/national-inventory-entry.asp?pubid=61
  • :)

    12.10.2012 19:41
    Nag's Head

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna